Mesto za reklamu
  1. 11. 2018.

У Скупштину Србије стигао је Предлог за промену Устава који се односи на судове и јавна тужилаштва. Циљ измене је, како је саопштено, побољшање ефикасности судства које ће се реализовати кроз брже решавање предмета и смањење њиховог броја.

Променама Устава, чији предлог је раније данас усвојила Влада, како се наводи, ојачаће се независност и интегритет судија, али и повећати степен одговорности у овој области и неопходан је корак у даљем оснаживању владавине права.

У циљу побољшања организације судских власти и положаја јавних тужилаца, предложене су промене одредбе члана 4 Устава, односно чланова 142-165, као и да се следствено томе, промене одредбе члана 99 Устава (надлежност Народне скупштине), члана 105 (начин одлучивања у Народној скупштини) и одредбе члана 172 Устава (избор и именовања судија Уставног суда), наведено је у саопштењу са данашње седнице Владе.

Важећи Устав Републике Србије проглашен је 8. новембра 2006. године, након што га је Народна скупштина усвојила на посебној седници 30. септембра 2006. године и грађани потврдили на референдуму 28. и 29. октобра 2006. године.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here