Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Кризни штаб је дошао до закључка да све мере које су сада на снази треба да се наставе и у наредном временском периоду, рекла је након седнице Кризног штаба министарка Дарија Кисић Тепавчевић. Додала је да постојеће мере дају резултате.

Чланица Кризног штаба и министарка за рад Дарија Кисић Тепавчевић рекла је, да опште мере – ношење маске у затвореном простору, поштовање физичке дистанце – дају резултате и апеловала на грађане да се вакцинишу.

Заиста је крајње чудно да нове мере нису донете, јер су не само најкомпетентнији експерти медицинске струке у Кризном штабу, него и најстручнији  људи нашег здравства, јавно говорили колико је важно доношење нових мера, јер их у много драстичнијој мери примењују много развијеније земље, чије би се мишљење морало уважавати.  Овако, можемо очекивати, пошто мере нису донете, да ћемо већ у јануару имати неупоредиво већи број новооболелих који ће се мерити од 5 хиљада оболелих, па навише, а како је недавно и сам председник Вучић констатовао да ће брза зараза „Омикрон“ соја брзо попунити наше болнице које неће моћи да приме све нове пацијенте и да ћемо веома брзо морати да изградимо једну нову и то досада највећу болницу. Поставља се и питање каква ће бити судбина оних који неће имати болничку негу а ко преузима одговорност за оне који можда нису морали да умру.

Госпођа Кисић-Тепавчевић је још подсетила да закључно са данашњим даном, 58,2 одсто пунолетних становника је вакцинисано. Наравно то већ сви знамо да је недовољно за колективни имунитет и да га готово сигурно постојећим начином промовисања никада нећемо ни постићи, а и сама је рекла да је сада за колективни имунитет потребно преко 80 одсто вакцинисаних, а неки озбиљни научници у свету тврде да је данас потребан проценат од преко 90 одсто вакцинианих. И ако знамо каква је ситуација са вакцинисањем и када наши водећи стручњаци, чак и они из кризног штаба кажу да је док се не повећа на жељени ниво вакцинисаних, да је још важније да се примењују постојеће мере. Међутим, свака озбиљна анализа показује да се мере готово ни не примењују. Уостало то свако може да види својим очима. Имамо превише догађаја на којима се окупљају не хиљаде него десетине хиљада људи и право је чудо како имамо тако мали бој заражених. Поставља се и питање зашто се санкције не примњују. Слушали смо и извештаје о инспекцијским надзорима и о броју изречених казни, па су такви извештаји више него смешни. Тако да није тачна констатација да немамо довољан број службеника који би контролисао тако важне мере које спашавају људске животе. то не чини, јер мере то свако зна немају смисла ако их не прате санкције, а санкције у односу на број прекршилаца је ипак симболичан.

Када је реч о предстојећим празницима, Кисић-Тепавчевић, чланица Кризног штаба је поручила да су савети исти као и претходне две године:

“Да чувате себе, да чувате своју породицу и једино тако можемо изаћи као победници.”

Додала је да су ковид пропуснице дале ефекта, упркос лимитираном броју инспектора на терену, а да ће технолошка побољшања омогућити да се лакше утврде да ли су пропуснице фалсификоване.

Нисмо чули да ли ће се примењивати озбиљније мере против одговорних који су надлежни за примену мера и о могућим санкцијама ако којим случајем затаје на том важном послу. Тим пре јер се очекују десетине хиљада људи, посебно на отвореном простору са музичким програмима. Неке озбиљне земље су чак увеле обавезу да се и на отвореном простору морају носити маске, а забранили су свако па и мање окупљање људи. Да не говоримо о затварању граница, а наши министри се хвале што се очекује долазак за новогодишњи дочек преко 100 хиљада странаца.

“Број позитивних у порасту, нарочито у Београду” 

Чланица Кризног штаба Кисић Тепавчевић је, у свом обраћању јавности, и сама  истакла да је број позитивних у порасту, нарочито на подручју Београда.

“Можемо видети да смо последњих недеља имали стабилну ситуацију са стопама инциденције која је међу најнижима у Европи. Последњих дана, када су у питању апсолутни бројеви, бележимо већи број, поготово на подручју Београда”, казала је Дарија Кисић Тепавчевић.

Нагласила је да проценат позитивности лагано расте – са 8,2 одсто претходних дана на око 10 процената.

“Неко ће да каже да то у процентуалним бројевима и јединицама није тако велико повећања, али бојимо се да то није почетак неког великог повећања, поготово на подручју Београда”, навела је она.

Додала је да се одлука да зимски распуст не почне раније показала исправном – навела је Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је истакла да се у наступајућем периоду одржавају различите прославе и многе славе, подсетивши да је омикрон сој коронавируса недавно детектован и у Србији.

“Морамо да будемо свесни да је вирус ту, да од пре пар дана смо званично детектовали присуство омикрон соја коронавируса, за који је показано до сада да се значајно брже шири у односу на друге досада познате сојеве коронавируса”, навела је чланица Кризног штаба, министарка Дарија Кисић Тепавчевић.

 „Српска стварност“ / Ј. С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here