Mesto za reklamu
  1. 05. 2022.

Председник Србије Александар Вучић угостио је патријарха српског Порфирија и епископе Српске православне цркве, који су се окупили на редовном овогодишњем Архијерејском сабору СПЦ. У отвореном делу састанка председник Србије је поручио да Србија под великим притисцима и захвалио СПЦ на разумевању и подршци. Патријарх Порфирије позвао на мир и да се језик оружја замени дијалогом.

Желим да се захвалим што можемо да разговарамо о различитим питањима за српски народ, рекао је председник Вучић на састанку са патријархом и епископима.

“У разговору са Вама много тога научимо, добијемо нову наду и енергију да можемо на боље да мењамо будућниост”, рекао је Вучић.

Вучић је обраћајући се Порфирију рекао да је он достојан престола Светог Саве и захвалио на пажњи којој поклања држави и проблемима са којима се суочавамо.

Данас нам више од свега недостаје мир и од кога додатно тражити мир ако не од бога, рекао је Вучић.

Србија се налази у много тежој ситуацији него што изгледа, али да ли се озбиљни облаци надвијају и над нашом земљом – да, поручио је Вучић.

Имали смо и данас и претходних дана састанке за припрему за зиму, биће теже него икада, додао је председник Србије.

Што се нас тиче вршимо све припреме да урадимо све што можемо, налазимо се у специфичној ситуацији због КиМ и ако смем да искажем поштовање владики Теодосију што је дошао на данашњи скуп, каже Вучић.

“Биће све теже сачувати интересе јер ће притисци бити све тежи”, истакао је Вучић.

Председник Вучић је изјавио да од дана када је руски председник рекао на чему заснива упаде у Украјину, све западне силе убрзано раде да се реши “косовски чвор” како би избили руском председнику аргумент из руке.

“Ми смо једина земља која није увела санкција Русији и налазимо се под огромним притиском. То нама прави велике проблеме и притисци ће бити све већи. Нама је потребно да чујемо и ваше ставове”, каже Вучић.

Напоменуо је да ће све одлуке доносити у интересу грађана Србије, покушаћемо да сачувамо мир и стабилност по сваку цену.

Пожелео је успех у раду Синоду СПЦ и поручио да су Србији потребни и најбољи односи са македонским народом.

“Увек смо спремни да помогнемо епархијама али увек ви више нама саветом молитвом и саборношћу и позивом на јединство”, истакао је Вучић наводећи да ће на јесен то јединство бити потребније него икада.

Патријарх Порфирије: Да се језик оружја заустави

Патријарх Порфирије је захвалио на позиву председнику Србије и на топлим речима добродошлице.

“Хвала вам на прецизном и кратко изложеном опису стања и глобалне ситуације”, рекао је патријарх.

Времена су компликована и више него тешка. Лежемо и будимо се са мишљу када ће доћи крај сукобу у Украјини, подвукао је патријарх.

“То није сукоб између две земље које би по свему требале имати могућност заједничког живота већ дубљи сукоб. То није само геополитички сукоб, већ сукоб цивилизација који нас доводи у позицију да имамо став”, каже патријарх Порфирије.

Додаје да је став цркве став молитве богу за мир. “Најбољи могући пут да се са богом миримо”, поручио је патријарх.

Зато и ми као Сабор и црква се трудимо да се кроз речи молитве обраћамо богу. Човек не може сам да успостави мир, навео је патријарх.

Сукоба је било безброј, мир је долазио у неочекиваним ситуацијама, молимо се да мир дође за све људе, у овом тренутку на простору Украјине, рекао је патријарх.

“Молимо се да мир што пре дође на простор Украјине и да језик оружја замени разговор и дијалог, молимо да се да тај језик колико је могуће буде језик љубави”, поручио је патријарх.

Партијарх Порфирије се захвалио председнику Вучићу на одговорном понашању у овој ситуацији и принципијелном ставу.

“Све је прожето и срцем и емоцијом и љубављу која има амбицију да не буде искључива и да не буде пристрасна. Хвала што чините све да грађанима чините да кроз ову кризу прођу што лакше”, навео је патријарх.

Партијарх Порфирије рекао је да где год да се налазе поштују све државе где се налазе.

“Хоће да нас прикажу да смо продужена рука једнима или другима. То није тачно и ми немамо потребе да то демантујемо. Трудимо се да живимо духом цркве и да проповедамо Јеванђеље народу. Не желимо да будемо херметички затворени у себе”, истакао је.

За нашу цркву је најважније стање наше цркве у матици, а то је Србија, напоменуо је патријарх Порфирије и захвалио се држави на односу према СПЦ, али и на односу према свим осталим верским заједницама у Србији.

“Ми не желимо да имамо било шта више од других верских заједница. Оно што желимо себи желимо и другим заједницама”, каже патријарх Порфирије.

Патријарх је осврнуо и на однос СПЦ са МПЦ.

“Имали смо раскол са црквом у Македонији, али захваљујући молтвама свих и два народа дошли смо до тога да успоставимо јединство, да се браћа из Македоније врате у јединство са нама и свим осталим православним црквама и то видимо као једно чудо, тако то доживљавамо и зато смо благодарни Богу на томе. Црква ће увек бити отворена за сваку врсту сарадње на свему што је добро и што је благодет за све”, нагласио је патријарх.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here