1. 09. 2021.

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са патријархом Порфиријем поводом 80 година од оснивања система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу. Састанку у просторијама Патријаршије СПЦ присуствовао је и историчар Дејан Ристић.

“Разговарали као да оснажимо културу памћења, како да учинимо све да не буду заборављене жртве, шта може да учини држава да помогне цркви… Коначно смо постигли договор да у Доњој Градини подигнемо меморијални центар… Да сећање на српско име и презиме не буде затрто. Разговарали смо о ситуацију у јасеновачком комплексу…”, изјавио је Вучић на конференцији за новинаре после састанка.

Он је навео да је било разговора како светској јавности укажемо то кроз шта је српски народ пролазио 80 година уназад.

“Задовољан сам што можемо да учествујемо у нечему што је од великог значаја и поносан сам што српски народ памти и никада неће заборавити злочине у Јасеновцу. Србија то може да учини, не стиди се својих жртава, то су наши јунаци и учинићемо све да њихово јуначко дело никада не буде заборављено”, додао је Вучић.

Логор Јасеновац био је највећи концентрациони и логор смрти на простору окупиране Краљевине Југославије за време Другог светског рата.

Формирала га је Независна Држава Хрватска (НДХ) у августу 1941. године,

Логор су уништиле усташе у априлу 1945. године да би сакрили трагове почињених злочина.

Државна администрација Хрватске назвала је место мучења и убијања Срба, Јевреја и Рима “радним логором Јасеновац”.

Тачан број жртава у системима логора Јасеновац није никада утврђен.

Спомен парк Јасеновац је до 2012. утврдио списак од око 83.000 жртава,док је Музеј жртава геноцида сачинио списак од око 88.000 жртава.

Председник Србије и поглавар СПЦ разговарали су и о обнови манастирског комплекса Јасеновац која је започета крајем августа.

Реконструкцију цркве посвећене Рођењу Светог Јована Претече, која је оштећена и више пута оскрнављена током грађанског рата деведесетих, финансира држава Србија.

Вучић и патријарх Порфирије састали су се и пре три дана, после устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија на Цетињу, када су разговарали о завршетку Храма Светог Саве.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here