Mesto za reklamu
  1. 01. 2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је данас даља улагања у Војску Србије и одбрамбени систем, као и значајно повећање примања за припаднике армије током ове године.

Вучић је, након састанка у Дому Гарде у Топчидеру, на коjeм су представљени резултати анализе стања функционалних и оперативних способности Војске Србије за 2020. годину, рекао да ове године следе велика повећања примања за војнике, подофицире и официре.

Уз пет одсто повећања са почетка године, биће и додатних десет одсто за подофицире, а укупно ће бити повећање за припаднике Војске Србије између 9,8 одсто и 17,6 одсто, рекао је председник Републике.

Он је пренео да су на састанку, којем су присуствовали и потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић, разматране и све могућности угрожавања безбедности наше земље, али и сви геостратешки и војни тактички правци и деловања.

Наша војска је фактор стабилности и очувања мира и одвраћања за сваког ко жели да нас нападне, поручио је Вучић, истакавши да се протекле године радило на повећању борбене готовости, на куповини најсавременијих наоружања и опреме, од “Панцира С1” до значајних беспилотних летелица.

Он је најавио да ће ове године посебна пажња бити посвећена форми електронског ратовања, па ће се, осим набавке снажнијих беспилотних летелица, радити и на набавци радарских система.

Он је истакао да је Војска Србије уложила велики рад и труд и на самом почетку епидемије коронавируса, када је била једна од најзначајнијих институција у прихватању наших људи из иностранства, због чега је међу њима било много заражених у првом таласу.

Председник Србије је навео да је прошле године 16 припадника војске изгубило живот, као и још троје од почетка ове године, и изразио саучешће њиховим породицама.

Вучић је рекао да је на састанку са представницима Војске Србије разговарано и о увођењу обавезног служења војног рока, при чему је најавио да ће у наредним месецима бити отворена широка јавна расправа о томе.

Разговараћемо пре доношења било какве одлуке, јер то има и своје добре и лоше стране, истакао је Вучић и навео да ће већ ове године бити попуњено неколико места са новим јединицама Војске Србије – у Прибоју, Лозници, Белој Цркви, Пироту, Неготину и Сурдулици.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here