Mesto za reklamu

У Истанбулу је свечано отворен нови аеродром, пројектован као највећи на свету. Отварању су присуствовали председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и велики број државника из целог света, међу којима је почасни гост и председник Србије Александар Вучић. Аеродром се отвара на Дан Републике Турске, која обележава 95. годишњицу.

29.10. 2018.

“Ово је сјајан пројекат за нашу земљу, али и пример за друге пројекте у будућности. Ми нисмо изградили овако велики аеродром само за нашу земљу, већ и за цео свет”, рекао је председник Републике Турске Ердоган  и истакао да је Истанбул  драгуљ између два мора и да ће са новим аеродромом постати важан регионални хаб и чвориште авио-саобраћаја у том делу света.

 

 

Истанбул је са својих око 15 милиона становника највећи европски и седми по величини град у свету.

Нови истанбулски аеродром (Istanbul Yeni Havalimani) је, поред “Ататурка” и “Сабихе Гекчен”, трећи аеродром у том граду, а у пуном капацитету радиће од краја године.

Изграђен је на европској страни Истанбула, на 35 километара северно од града, и када буде потпуно завршен биће највећи аеродром на свету.

Председник Турске је најавио да ће нови истанбулски аеродром, који је данас отворен након прве фазе изградње, бити потпуно готов, са свим садржајима, до 2028. године.

Председник Вучић састао се данас, после свечаног отварања новог истанбулског аеродрома, са председником Републике Турске Реџепом Тајипом Ергоганом. Састанак је одржан на иницијативу турског председника. Ово је пети овогодишњи сусрет двојице председника, на темељу њихових изврсних професионалних, али и личних односа.

Без учешћа Србије не може да се реши питање Косова и Метохије, нити било који проблем који се тиче Србије, истакао је у Истанбулу председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, на питање новинара да ли има сазнања да би „велика четворка” – председници Русије, САД, Немачке И Француске – на састанку у Паризу, током обележавања Дана победе у Првом светском рату, могли да разговарају и о Косову И Метохији, казао да не зна ништа о томе да би велике силе у Паризу требало да се баве Косовом И Метохијом.

„Мислим да се размишља како и на који начин да ми разговарамо са Хашимом Тачијем и у чијем присуству у Паризу… А, да ће велике силе да седну и реше то питање… нити то тако иде, нити је могуће. Без учешћа Србије нико не може да реши ниједан проблем. Сви могу да помогну, неки да одмогну, али, без учешћа и воље Србије нема ништа од тога”, поручио је председник Србије Вучић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here