Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је вечерас свечаном пријему поводом Дана Европе, који је организовала  Делегација Европске уније у Републици Србији. 

Председник Вучић је, обраћајући се присутнима,  истакао да су мир и стабилност наши највећи и најважнији циљеви, те да без европске подршке нисмо могли и нећемо моћи да их остваримо. Он је нагласио да је данас важан дан за Србију, јер слави и Дан победе над фашизмом и Дан Европе.

“Наш данашњи избор, зашто славимо Дан Европе, је Европа. Европа коју истичемо са, можда, мање усхићења и ентузијазма, али то истичемо са рационалнијим, одговорнијим и озбиљнијим приступом. Најзначајнији разлог за то јесте што је пре готово 70 година створена заједница која је својим чланицама осигурала мир”, рекао је председник Вучић и додао да 69 година те земље немају сукобе и ратове – оно што је нашој земљи потребно више него било шта друго и више него икада.

“Управо зато са сигурношћу могу да утврдим да не постоји важнији разлог од прихватања политике и вредности Европе, очување мира, стабилности и гаранција будућности наше деце и земље у целини”, нагласио је председник Вучић и додао да Србија припада Европи, не само географски, већ и вредносно.

Председник Вучић је захвалио Европи на огромној подршци Србији у економским реформама, јер је излазак из економске кризе уз европске инвестиције и донације био неупоредиво лакши.

„Онолико колико Србија напредује, пружите поштовање и ништа више. Колико поштујемо Европу, толико очекујемо од вас”, поручио је председник Вучић и истакао да ће Србија бити добар, лојалан и поуздан партнер.

Шеф Делегације Европске уније амбасадор Сем Фабрици нагласио је да је Европска унија препознала европску перспективу Западног Балкана, а нарочито Србије, истичући да је Србија изабрана да постане део европске породице.

“Србија није сама, ми смо ту да помогнемо. Разумемо да је процес  тежак и болан, али, као што су то доказали оснивачи ЕУ, могуће је. Промене су увек тешке, али могуће”, рекао је амбасадор  Фабрици и додао да Дан Европе представља прилику да се истакне важност мира и трајног помирења.

“Живела Европа, живела Србија”, поручио је, на српском језику,  шеф  Делегације ЕУ амбасадор  Сем Фабрици.

Пријему у Комбанк дворани присуствовали су и председница Владе Србије Ана Брнабић, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, министри у Влади Србије – Бранко Ружић, Зоран Ђорђевић и Горан Триван, представници Војске Србије, верских заједница, дипломатског кора, амбасадори многих земаља, као и представници јавног живота.

У оквиру пријема, гости су обишли и изложбу која илуструје примере помоћи ЕУ у Србији, као и изложбу креативних и иновативних радова 12 средњошколаца награђених у оквиру конкурса “Дневник Европе”.

Након пријема, одржан је концерт дечјег хора ”Музика наде” у пратњи музичара Момчила Бајагића Бајаге, Васила Хаџиманова и других.

На данашњи дан обележава се Дан победе над фашизмом у Другом светском рату, а овај дан обележава се и као Дан Европе и рођендан Европске уније.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here