Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Председник Александар Вучић је другог дана обиласка Златиборског и Рашког округа најпре обишао манастир Сопоћани, потом је обишао радове на реконструкцији пута Нови Пазар – Тутин и посетио породичну фабрику намештаја “Екстра сан”. Посебну пажњу посвтио је обиласку радова на болничком центру у Новом Пазару и истакао да ће за само годину и по тај град добити модеран КБЦ са нових 32.000 квадратних метара од чега је пола потпуно ново, а остало реконструисано.

Обилазак КБЦ Нови Пазар

Председник је истакао да је у питању инвестиција у КБЦ Нови Пазар вредна укупно чак 70 милона евра, као и да ће само у опрему бити уложено око 15 милиона евра. За само годину и по дана ће Нови Пазар то добити, истакао је Вучић који је радове обишао заједно са министром здравља Златибором Лочаром.

“То је велики новац, толико Нови Пазар није добио од 1945. године, додао је Вучић.

Председник је истакао да су то велике вести и за Нови Пазар и за Србију и да такви пројекти мењају земљу и живот људи, као и да ће КБЦ Нови Пазар бити међу шест највећих таквих здравствених центара у Србији.

Поручио је да веома важно да држава има снажно здравство, како би сви грађани нижег и средњег материјалног стања имали одговарајућу здравствену заштиту.

Вучић је напоменуо да сада није проблем само како да се изборимо са короном, већ и како са њеним последицама и другим болестима, јер се показало да су после шест месеци од оболевања короном учестали срчани удари и изливи крви у мозак.

Такође, наложио је да се што пре изградити трафостаница како би људи могли нормално да раде.

Након посете болници, Вучић је поручио да држава снажи здравство, као и различите делове Србије.

У Новом Пазару гради се додатних 15.000 квадрата, а обнавља постојећих 17.000 квадрата опште болнице, што ће, укупно са опремом коштати не мање од 70 милиона евра.

Вучић је поручио да је то огроман новац, тек нешто мање од нишког Клиничког центра, а будући клиничко-болнички центар биће значајан за цео крај, Нови Пазар, Рашку, Сјеницу, али и цео север Косова и Метохије.

Додао је да у болници у Новом Пазару ради 880 људи, од којих је 246 запослено само у последњих неколико година.

Сутра ће посао добили укупно 200 лекара и 500 сестара на нивоу целе Србије, а пет лекара биће из Новог Пазара.

“Трудимо се да оснажимо здравство, али и различите крајеве Србије, да људи виде да држава брине о њима, да води рачуна о свему”, рекао је Вучић.

Он је навео да ће сва улагања у Рашки и Златиборски округ, поготово за четири године када туда прође нови ауто-пут, довести до тога да то буде непрепознатљив део Србије по степену развоја и економским дометима.

Вучић је додао и да ће држава упутити додатну помоћ буџету Новог Пазара, тако да ће том граду данас на рачун “лећи” 100 милиона динара, како би могли да регулишу дуговања.

Додао је да је намера да држава, када стоји добро, помаже локалним самоуправама, како би лакше напредовале.

Завршетак радова на путу Нови Пазар – Тутин до јуна 

Председник Вучић је претходно обишао радове на реконструкцији пута Нови Пазар – Тутин и том приликом рекао да би пут требало да буде завршен до јуна наредне године.

Председник је питао представнике турске компаније “Ташјапи” да ли ће бити завршена реконструкција до јуна и добио потврдан одговор.

Вучић је приметио да су у том крају доста лоши путеви и да мора више да се ради на њиховој обнови.

“Свуда су путеви лоши, ишао сам сада до Сопоћана, где је исто лош пут, све закрпа до закрпе… Сад смо то решили и урадићемо све од Мајдана, свих пет километара”, навео је он.

Председник је додао да би требало урадити и пут према административном прелазу Брњак, као и пут до Зубиног Потока на КиМ.

Председник је радове обишао заједно са министром грађевинства Томиславом Момировићем, директором “Путева Србије” Зораном Дробњаком и бившим министром Расимом Љајићем.

Вучић је рекао да ће држава пронаћи неког великог инвеститора за Нови Пазар, који ће онда имати више средстава да сам улаже у путеве и додао да ће Нови Пазар морати да развија индустријску зону.

Додао је да сваки инвеститор тражи добру инфраструктуру када планира своју инвестицију и поновио да ће за четири године бити изграђен ауто-пут од Пожеге до Дуге Пољане.

Председник је истакао да ће се радити и обилазница око Новог Пазара и да је и њему данас требало око 20 минута да прође кроз центар града. Како је рекао, већ се ради пројекат за брзу саобраћајницу Краљево – Ушће – Рашка – Нови Пазар.

Радимо овде комплетну инфраструктуру, додао је Вучић и навео да ће се радити и пут од Рибарића до Новог Пазара, затим да се већ гради нови гасовод Александровац–Тутин и друго.

Вучић обишао породице настрадалих у саобраћајној несрећи

Председник Александар Вучић је по повратку из Рибарића обишао и породице трагично настрадалих у синоћној саобраћајној несрећи у месту Лукаре код Новог Пазара и изјавио саучешће.

Вучић је питао амбасадора да ли су успели у Турској да се изборе са инфлацијом и честитао им на успеху у превазилажењу тог проблема, замолио га да пренесе поздраве преседнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану, као и његову жељу да се што пре виде.

Председнику је речeно да би 18. јануара требало да буде одржан Високи савет за сарадњу Србије и Турске. Подсетио је да турска фирма “Ташјапи” ради и на градњи деонице као Сарајаву од Кузмина до Сремске Раче, у оквиру које се гради и нови мост на Сави.

“Овде је више урађено него што сам очекивао, док је на деоници Кузмин Сремска – Рача урађено мање”, додао је Вучић.

Вучић у фабрици “Екстра сан”

У кратком обраћању окупљенима код производног погона  фабрике “Екстра сан” у Рибарићу, председник је поновио планиране пројекте који су у плану реализације или се тренутно реализују у том округу.

Неколицина мештана обратила се молбама за решавање углавном инфрастуктурних пројеката, путева и електромреже. Вучић је потом обишао производни погон где је разговарао са радницима о условима рада након чега су му власници објекта, породица Зилкић, показали нови објекат који ће ускоро бити у функцији.

Председник је затим посетио породичну фабрику намештаја “Екстра сан”, која постоји већ 22 године, и запошљава између 50 и 60 радника, који су махом из Рибарића и околине.

“Ово је породична фирма, за ово живимо, ово је оно што Србији треба”, нагласио је Вучић.

Он им је указао да постоје субвенције државе, које власници до сада углавном нису користили, а биће им, кажу, потребне, јер планирају да шире погон, а министарка привреде Анђелка Атанасковић је рекла да је породицу позвала у Министарство како би им помогли да добију помоћ државе.

Министарка Атанасковић је скренула пажњу да је мали број ђака који желе на занат, али је Вучић констатовао да ће их бити више када буду зарађивали од тог посла, више него менаџери по фирмама.

Указао је и да имамо дефицит занатлија, а поготово столара, те додао да ће бити све важније да се врате занатлије које су отишле из Србије у потрази са послом.

Вучић је посетио производни погон, као и изложбени салон, а од домаћина на поклон добио сат израђен у дрвету.

“Хвала вам. Задовољан сам што сам могао да видим како радите. Срећан сам што видим да радите овако добро”, рекао је Вучић, а од најмлађег члана породице добио обећање да ће наставити породични посао.

Вучић у посети манастиру Сопоћани 

Вучић је обиласком манастира Сопоћани јутрос започео други дан посете Златиборском и Рашком округу. Председника је дочекало монаштво манастира и игуман Теоктист, као и житељи тог граја.

Игуман Теоктист пренео је председнику да у Сопоћане долазе како људи из краја, Новог Пазара, тако и из Београда и других градова.

Манастир Сопоћани, посвећен Светој Тројици, налази се 17 километара од Новог Пазара, а подигао га је краљ Стефан Урош недалеко од извора реке Рашке.

У недељу, првог дана посете том делу Србије, Вучић се састао са представницима локалних самоуправа и грађанима три општине, Сјеница, Тутин и Нови Пазар.

О ултиматуму: Пројекат Рио тинто стоји и неће се повлачити

Председник  изјавио је данас, на питање новинара да прокоментарише захтев председника странке Заједно за Србију Небојше Зеленовића који је дао рок властима да до 7. јануара повуку пројекат Рио Тинта “Јадар” или ће уследити протести, да се тај пројекат неће повлачити, као и да ту компанију у Србију није довела ова већ претходна власт.

“Видео сам те политичаре који су довели и покренули пројекат Јадар, и Зеленовић и Ђилас(Драган) и остали, па нека они са тим раде, а што се тиче самог пројекта – то стоји и нигде се померати неће”, поручио је Вучић.

Како је рекао, претходна власт је довела Рио Тинто и тај пројекат у Србију, док је ова власт урадила све што је народ тражио.

“Неки не знају шта ће са собом, приближивају им се избори, па морају другима да узму део гласова”, рекао је Вучић и додао да то не би даље коментарисао.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here