1. 11. 2020.

Председник Србије Александар Вучић обилази завршне радове на изградњи нове ковид болнице у Војном комплексу “Земун економија” на Батајничком друму у Београду. Рок за завршетак радова је 1. децембар, а први пацијенти требало би да буду примљени дан касније.

Као грађанин Србије је, наводи, поносан што је за четири месеца изграђема ова, како је истакао, велелепна болница.

Вучић је, обилазећи градилиште, поздравио раднике и замолио да ковид део буде завршен до 1. децембра.

Вучићу су поручили да је 80 радника заражено, а председник им је пожелео брзо оздрављење.

“Чекамо као озебло сунце да за седам дана отворимо макар овај ковид део. Много ће да нам значи. Када прође време коронавируса, онда ћемо ову болницу користити за друге болеснике. У ову болницу и ону у Крушевцу уложићемо 60 милиона евра, а у опремање рачунајте још 30 милиона евра, можда и нешто више. То смо из сопствених средстава успели да платимо да бисмо сачували здравље и животе људи”, изјавио је Вучић.

У ово тешко време пандемије замолио је људе да се раније јаве лекарима, јер после десет и 12 дана неретко дође до смртног исхода, јер се људи касно јаве.

Најавио је да ће се ићи и на тестирање 30.000 људи дневно.

“Ви само израчунајте колико нас само тестови коштају на дневном нивоу. Како је рекао аустријски канцелар спас је само у масовном тестирању и вакцини. Тестирањем се бар ти људи понашају дисциплинованије. Масовно тестирање је суштинско. Рано откривање и изолација, то је суштина лечења и борбе против ове инфекције. Друга ствар је вакцина. Пробаћемо да обезбедимо макар милион доза до краја године”, рекао је Вучић.

Наводи да градња болнице и у Крушевцу одлично напредује.

“Ми смо ваљда једини у Европи који су успели да за тако кратко време изграде овакву болницу. Ово ће бити највећа болница у ковид систему”, рекао је Вучић.

Наводи да оно што “смо урадили, урадили смо све што смо могли”.

Наводи да ће та билница бити у систему Клиничког центра Србије и да ће бити као мали град.

У болници ће се лечити људи са средње тешком и тешком клиничком сликом.

“Биће и са лакшом ако не буде другде места где ћемо моћи да их сместимо. Биће 1.500 медицинског особља овде и 900 у Крушевцу”, напоменуо је Вучић.

Нова болница, чија је изградња почела 1. августа, биће мултифункционална, са 550 кревета интензивне и око 800 полуинтензивне неге, а имаће укупно 18.000 квадрата.

Вредност радова је четири милијарде динара, плус још око две милијарде за опрему, односно укупно око 70 милиона евра.

Уз председника Вучића радове су обишли и министар одбране Небојша Стефановић, министар здравља Златибор Лончар, директор Инфективне клинике Горан Стевановић, градоначелник Зоран Радојићић …

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here