Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Председник Србије Александар Вучић је истакао значај рада Светског јеврејског конгреса, који се, као међународна федерација јеврејских заједница и организација, бори за права Јевреја широм света.

Председник Вучић је рекао да Србија уважава јеврејску заједницу и поштује њихова права, јер су Срби и Јевреји кроз историју делили трагичну судбину, посебно током Другог светског рата. Подсетио је на то да је Србија прва земља у региону и шире, која је донела посебан Закон о реституцији имовине жртава Холокауста без живих законских наследника.

Вршилац дужности генералног директора Светског јеврејског конгреса Штерн је рекао да је доношење тог закона велики корак и да, тим поводом, истичу Србију као пример за цео свет. Он је нагласио да веома цене и подржавају председника Вучића и српске власти због свега што је урађено за положај Јевреја, као и због добрих односа Србије са Израелом.

Двојица саговорника су се сагласили да у Србији нема антисемитизма, а председник Вучић је додао да Србија осуђује сваки облик антисемитизма. Он је, такође, истакао да Србија има пријатељске односе и садржајну сарадњу са Израелом, који су потврђени и током прошлогодишње посете председника Ривлина.

У разговору је наглашена важност достојног обележавања места страдања великог броја жртава на месту некадашњег логора на Старом сајмишту подизањем истоименог Меморијалног центра. Председник Вучић је изразио незадовољство спором реализацијом тог пројекта, као и очекивање да ће бити исправљене грешке које су починили представници Србије, те да ће пројекат Меморијалног центра бити брже завршен.

Вршилац дужности генералног директора Штерн позвао је председника Вучића да у јануару, осим обележавању Дана сећања на Холокауст у Јад Вашему, присуствује и церемонији у Аушвицу, којим ће бити обележена 75-годишњица ослобађања тог логора.

Састанку су присуствовали и амбасадори Сједињених Америчких Држава Кајл Скот и Државе Израел Алона Фишер Кам.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here