Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас церемонији обележавања почетка изградње брзе саобраћајнице Пожаревац – Велико Градиште – Голубац (Дунавски коридор) и поручио је да ће грађани, када тај пројекат буде готов 2024. године, моћи да стигну од Београда до Великог Градишта за мање од сат времена. 

Председник Вучић је у разговору са кинеским извођачима рекао да ће прва деоница бити завршена до краја 2023. године и истакао да ће брза саобраћајница бити важна за повезивање тог дела земље са Београдом и другим градовима и да ће се надовезати на Дунавску магистралу, где се већ ради обнова.

Председник Вучић је рекао да ће ова саобраћајница значити живот Браничевском округу, привлачење великих инвеститора, као и развој туризма и повратак наших људи из дијаспоре у тај део земље. Он је напоменуо да је Браничевски округ по површини један од највећих и један од најлепших у земљи, као и да држава деценијама уназад није довољно поклањала пажње ни овом округу, ни Пожаревцу и свим другим околним местима.

“Када изградимо брзу саобраћајницу до Браничева и Голупца, крећемо у наставак према Брзој Паланци, а онда и крака ка Кладову и Неготину. Цео исток Србије ћемо повезати са Београдом и Новим Садом и моћи ћемо да привучемо више великих инвеститора”, навео је председник Вучић и додао да је у Пожаревцу у припреми индустријска зона, пошто је град купио део старих фабричких простора, који сада могу да се понуде великим инвеститорима. Он је изразио очекивање да ће пуно домаћих и страних туриста посетити Велико Градиште, Голубац и друга места у том делу Србије, када буду изграђене брзе саобраћајнице и локални путеви.

„Када урадимо и марину у Голупцу и друге инфрастрктурне пројекте и ако будемо могли да повежемо и Рамску тврђаву и Сребрно језеро, много више људи ће долазити, а то ће значити и много веће приходе. Ово је од огромног значаја за опстанак источне Србије“, рекао је председник Вучић и најавио да ће се радити и пројекти за водовод и канализацију, али и сеоски путеви.

Брза саобраћајница је дуга 67 километара, а пројекат је вредан 337 милиона евра.

Уговор је потписан с кинеском компанијом Shangdong Hi Speed Group и предвиђено је да се радови заврше за две године, односно до новембра 2024. године.

Извршни директор Шандонг корпорације Менг Јан рекао је да је та компанија увек на високом нивоу реализовала пројекте у Србији попут деонице ауто-пута “Милош Велики” од Обреновца до Љига, и да ће изградња брзе саобраћајнице од Пожаревца до Голупца имати велики значај за исток Србије.

“Реализација овог пројекта ће сигурно допринети већој стопи запошљавања, а након изградње биће решено питање саобраћајног уског грла, ојачаће везе са подручјима и државама дуж аутопута Е75. Биће подстакнут економски развој Пожаревца, Голупца и других градова дуж брзе саобраћајнице, а истовремено ће бити још једно сведочанство пријатељске сарадње Кине и Србије”, рекао је Менг Јан.

Почетку радова присуствовали су и министар грађевинарства Томислав Момировић и директор Коридора Србије Александар Антић.

Одговарајући на питања новинара на актуелне политичке теме председник Вучић је одговорио на питање које се тиче Космета и о томе да је упозоравао да би 6. новемба приштинске власти могле да упадну на север КиМ и заузму Валач. Појаснио је да је рекао да од 6. новембра то може да се деси због односа према КОСТ.

„Тражиће разлоге у наплати струје на северу. Ову веома компликовану ствар. Покушаће да то искористе у неком тренутку за остварење неких других политичких циљева који немају везе са енергетиком“, казао је он.

Вучић је нагласио да они бирају када и да ли ће то учинити.

„Ја их молим да то не чине“, поновио је он своје раније апеле приштинским властима .

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here