1. 05. 2020.

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је данас, након састанка са председником Владе Мађарске Виктором Орбаном да су односи Србије и Мађарске најбољи у савременој историји, како у политичкој и економској, тако и у осталим сферама живота.  Мађарски премијер Виктор Орбан је истакао да је Србија значајан партнер Србије и да очекује још веће резултате. Указао је и да је у европским односима Србија поново стекла велики углед и да је Мађарска привржена подршци европским интеграцијама Србије.

Председник Вучић је изразио захвалост Мађарској на подршци коју константно пружа Србији на њеном ЕУ путу, као и на помоћи током кризе изазване пандемијом вируса корона.

“Захвалан сам мађарском руководству, посебно Орбану, што је имао жељу и храбрости да још од пре неколико година кренемо у борбу са вретрењачама прошлости и да градимо будућност. Успели смо у томе и срећан сам што Срби и Мађари, грађани две земље данас имају изузетно добре односе”, рекао је председник.

Он је истакао да су две земље прошлу годину завршиле са трговинском разменом од 1,76 милијарду евра, а да је у првом кварталу ове године, и поред кризе, забележен раст од 8,37 одсто. Додао је да је Мађарска трећи партнер Србије на нивоу ЕУ и приближава се другом месту.

Председник Вучић је рекао да је посебно задовољан што ће мађарске инвестиције “доћи” и у Ариље, и истакао да њихови инвеститори нису заинтересовани само за средине где живи мађарско становништво.

“Тако ћете моћи да видите изузетну компанију у прерађивачко-прехрамбеној индустрији у Ариљу, што је било незамисливо, али је резултат добре сарадње”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је пренео и да је посебно замолио за додатну подршку Мађарске Србији на ЕУ путу.

“Захвални смо и комесару Верхеију, који је мађарски избор у ЕK и који много помаже Србији. Замолио сам за још снажнију подршку Србији, што је готово немогуће, јер увек и на сваком месту Мађарска подржава Србију”, рекао је председник Вучић и изразио уверење да ће уз помоћ Мађарске и других моћи да се осигура европска будућност Србије.

Председник Вучић је изразио захвалност Мађарској за подршку и помоћ коју је наша земља добила током пандемије, у тренуцима када помоћ није стизала са много страна. Посебно је указао на помоћ и подршку у саветима како да пронађемо начин да до робе и медицинског материјала и уређаја дођемо.

Председник је честитао Мађарској на успешној борби против корона вируса и економским резултатима додајући да ће наше две земље бити кључни такмац у томе ко ће имати највећи привредни раст.

Председник  Вучић је рекао да су вођени разговори и о свим другим облицима сарадње, како спорта, културе и многих других. Пренео је и да ће имати част да заједно са Орбаном и Сијартом посети Народни музеј за који мисли да је најзначајнија институција културе и покаже им благо српске историје, знања и уметности.

Он је казао да је било речи и о билатералним пројектима као што је пруга Београд-Будимпешта, али и пруга Суботица, Сегедин, Баја, Суботица.

Председник Вучић захвалио се председнику Владе Мађарске Орбану на пажњи коју поклања Србији.

„Хвала за подршку на европском путу, за изузетне билатералне односе. Посао свих у будућности биће да чувају и брину о тим односима. Немогуће је боље комшијске и пријатељске односе, од ових које данас имамо, успоставити“, рекао је председник Вучић.

   Мађарски премијер Орбан је навео да је увек добро доћи у Београд, јер Мађари воле српску престоницу и радо долазе, а други разлог његовог доласка је политичке природе како бисмо бодрили једни друге.

“Очекујем од ових наших разговора да се обострано охрабрујемо не само речима и делима. Моје мишљење је да су обе земље прву битку добиле, успеле су да обуздају епидемију, али да сада почиње друга битка – поновно покретање економије”, додао је Орбан.

Поновио је да је економска размена две земље била рекордна прошле године и захвалио Вучићу што је током епидемије несметано функционисао транспорт између две државе.

Указао је да је Мађарска привржена подршци европским интеграцијама Србије. “Очекујемо од институција у Европској унији да отворе оних шест поглавља за које је већ Србија спремна”, додао је Орбан.

Мађарска ће са задовољством прихватати инвестиције које долазе из Србије, нагласио је Орбан и додао да оне већ постоје и да их је мађарска влада подржала.

“Наша Ексим банка отворила је једну кредитну линију од 100 милиона евра и то је намењено подршци српским компанијама у Мађарској”, рекао је Орбан.

Нагласио је да су евидентни резултати српске привреде.

“Ми заиста треба да се врло потрудимо ако желимо да будемо у корак са развојем у Србији, неће то бити лак задатак, али на основу тих бројева ми видимо да ћемо убудуће моћи да рачунамо на економију у Србији, која ће се врло брзо развијати”, истакао је Орбан.

“У европским односима Србија је поново стекла велики углед и присутна је у европској политици. Видимо да је Србија све јача и јача и биће у стању да допринесе развоју и напретку целог региона”, закључио је Орбан.

„Српска стварност“  / Фото Димитрије Голл /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here