Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са високим представником Центра за анализу европске политике (ЦЕПА) и бившим командантом Копнене војске САД за Европу генерал-потпуковником Фредериком Беном Хоџисом са којим је разговарао о безбедносној ситуацији у Југоисточној Европи и региону, као и проблемима у дијалогу са Приштином.

Председник Вучић је нагласио да ће Србија чувати своју војну неутралност и да је, као поуздан партнер у програму Партнерство за мир, нарочито кроз Индивидуални акциони план партнерства, који подразумева појачани политички дијалог, спремна да допринесе одржању мира и стабилности у региону, као и да одговори на заједничке безбедносне изазове.

Он је нагласио да ће Србија наставити да јача сарадњу са Националном гардом Охаја и сваку другу врсту билатералне војне сарадње.

Председник Вучић објаснио је генералу Хоџису разлоге застоја у дијалогу Београда и Приштине, као и намеру Србије да настави дијалог након што Приштина повуче противправне и антицивилизацијске таксе.

Генерал Хоџис је истакао да дуготрајна стабилност захтева помирење и добросуседске односе и изразио пуну подршку напорима да се криза реши мирним путем, уз поштовање норми међународног јавног права, као и постигнутих регионалних споразума. „НАТО није само војна алијанса, већ савез држава које деле и бране заједничке демократске вредности“, истакао је Хоџис, као велики заговорник трансатлантске сарадње.

Генерал Хоџис, који борави у дводневној посети Београду, у оквиру које учествује на конференцији “Србија и НАТО – поглед у будућност“ у организацији ЦЕАС, јуче је положио цвеће у парку Ташмајдан на спомен-обележје посвећено деци страдалој током НАТО агресије 1999. године.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here