Mesto za reklamu

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у званичној посети Републици Казахстан, где се, након свечаног дочека у Председничкој палати „Акорда“ у Астани,  састао  са председником Републике Казахстан Нурсултаном Назарбајевом.

Током сусрета двојице председника, одржана је церемонија доделе одликовања. Председнику Вучићу је уручен Орден пријатељства првог реда Републике Казахстан, а председник Назарбајев је одликован Орденом Републике Србије на великој огрлици.

“Наставићемо да развијамо односе, много тога очекујемо од пословног форума данас и од сарадње наших Влада”, рекао је председник Вучић, након састанка, и додао да се нада ближој сарадњи у многим областима.

 “Верујем да је много тога пред нама”, истакао  је председник Вучић и нагласио да су односи две земље одлични, али да постоји добра основа и неискоришћени потенцијал у трговинској размени.

“Размотрили смо сва најважнија питања везана за нашу политичку и економску сарадњу. Драго ми је што се поново налазим у Астани, која ме сваки пут задивљује. Нема таквог града у централној Азији који се модернизује и мења као Астана. Одушевљен сам успесима које достиже Казахстан захваљујући председнику Назарбајеву и његовој визији”, навео је председник Вучић и додао да се нада да ће две земље наставити праксу сусрета на највишем нивоу.

“Наше везе су перспективне и јако добре и надам се да ће данашњи сусрет допринети даљем развоју односа у свим сферама. Драго ми је да се политичка сарадња налази на високом нивоу. Сарађујемо и на међународној сцени. Захваљујем на чврстом ставу Казахстана у вези са виталним интересима Србије везаним за питање Косова и Метохије и подршци територијалном интегритету и суверенитету”, нагласио је председник Србије.

“Постигли смо прве резултате у пољопривредној и војнотехничкој сарадњи, надамо се да ћемо их имати и у области трговине и грађевинарства. Хвала на поштовању које показујете према Србији и увек можете, у сваком тренутку, очекивати исто према Вашој земљи. Очекујемо Вас ускоро у нашој земљи. Искористићемо ову прилику за што више састанака и успостављања контаката између министара и пословних људи и то ће донети искључиво добробит за оба народа. Ми ћемо подржавати Казахстан на међународном нивоу и уверени смо да ће нас Казахстан увек подржавати”, рекао је председник Вучић.

Председник Републике Казахстан Нурсултан Назарбајев је изјавио да је двадесети век био тежак за Србију.

“И данас није зарасла та рана. Земља покушава да залечи ту рану. Ми смо сигурни да ће Србија савладати тешкоће. Бићемо уз вас и желимо вам успех”, рекао је председник Назарбајев у заједничком обраћању са председником Србије и истакао да је сигуран да ће посета српске делегације дати нови подстрек односима две земље и јачању пријатељства.

“Сматрамо Србију веома блиском”, поручио је председник Назарбајев и додао да је договорено продубљивање сарадње две земље и да је Казахстан спреман да прошири асортиман који се испоручује Србији, али и да има много тога што Казахстан може да увезе из Србије.

Председник Вучић  састао се и са премијером Републике Казахстан Бакитџаном Сагинтајевом, са којим је учествовао на Пословном форуму Казахстан – Србија, где су чланови делегација две земље потписали Споразум о сарадњи у борби против криминала, Меморандум о узајамном разумевању у области политике младих, Меморандум о сарадњи и размени искустава у области грађевинарства и Меморандум о разумевању у области ваздушног саобраћаја.

“Мало је европских земаља које имају три године заредом суфицит у буџету. Успели смо и да будемо трећи у Европи по стопи раста, а по броју страних директних инвестиција убедљиво смо најзначајнија дестинација на Западном Балкану”, рекао је председник Вучић на Пословном форуму и нагласио да су сви, који су заинтересовани, добродошли да улажу у Србију, те позвао да посебно размотре могућности у туризму, угоститељству, услугама, али и у области модерних технологија.

Председник  Вучић и премијер Републике Казахстан Бакитџан Сагинтајев положили су, у Астани, капсулу за пројекат изградње стамбеног комплекса “БК Тесла парк”.

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас и Евроазијски универзитет Гумиљов, где му је додељена титула почасног професора, након што се обратио студентима у амфитеатру ове образовне установе.

“Спровели смо тешке реформе, фискалну консолидацију. Данас могу рећи да је Србија на добром путу. Успели смо да створимо суфицит у буџету трећу годину заредом, а немамо гас ни нафту. Шампиони смо у привлачењу директних страних инвестиција. Мислим да смо у овој години трећа земља у Европи по привредном расту”, пренео је председник Вучић студентима Евроазијског универзитета Гумиљов.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here