Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Председник Александар Вучић пренео је вечерас да су главне теме седнице Савета за националну безбедност били анализа ситуације на КиМ, вакцинација, борба против организованог криминала, али и набавка нове опреме и наоружања, ради јачања МУП-а и Војске Србије.  Министар Вулин саопштио је да су председник Вучић и чланови његове породице прислушкивани 1.572 пута, илегално и без правног основа – пренео је Танјуг.

„Имали смо дугу седницу, јер смо разматрали све горуће проблеме са којима се Србија суочава, а који представљају крупан безбедносни изазов за земљу“, рекао је Вучић новинарима.

Прва тачка дневног реда била је Косово и Метохија, односно анализа политичке ситуације у јужној српској покрајини, имајући у виду наставак дијалога и притисака на Србију да призна независност Косова, безбедносне проблеме са којима се суочавају грађане српске и других неалбанских националности, као и шта је то што би могло да нас очекује као потенцијални ризици на КиМ, преноси Танјуг.

Друга тачка биле су вакцине и питање како убрзати процес вакцинације.

„Како да се се изборимо против лажних вести, напада и на вакцине и на процес вакцинације на којем инсистирају поједини медији и поједине неодговорне политичке групације, а то је крупно безбедносно и економско питање за земљу“, рекао је Вучић.

Он је поновио да Србију један дан закључавања кошта 190 милиона долара.

Председник Вучић је позвао грађане да се у што већој мери вакцинишу, а нарочите оне старије од 75 година, јер су најугроженији.

Истакао је да је вакцинација веома важна и да смо близу да заравнимо „криву“ која је ишла на горе, што је веома важно да сачувамо животе људи и економску будућност Србије.

„Имамо и имаћемо вакцине, молим вас као Бога да се вакцинишете“, поручио је Вучић.

Каже да је тренутно набављено 2,62 милиона вакцина.

Вучић је истакао да је поражавајућа ситуација по броју вакцинисаних у срединама где су грађани сиромашнији, као на пример у општинама Тутин, Жагубица, Бабушница и другим и да ће, када број вакцинисаних пређе број од милион грађана ићи у Мерошин или Жагубицу да се вакцинише како лично дао тим људима пример.

Трећа тачка тицала се организованог криминала, рекао је Вучић.

Четврта тачка била је набавка нове опреме и техничких средстава, као и свега што је неопходно за БИА, ВОА, ВБА И МУП, за борбу корупције и организованог криминала.

„Наравно и даље опремање, јачање борбене готовости војске, њених капацитета, додатно наоружавање како бисмо могли да представљамо озбиљан одвраћајући фактор за све оне који би било када помислили да је могуће извршити агресију на Србију“, рекао је Вучић.

Председник Вучић истакао је да ће борба са организованим криминалом бити немилосрдна.

“Убрзо ће бити растурене све криминалне групе и ускоро ће бити сви где им је место-иза решетака. Избројани су им дани на слободи”, рекао је Вучић.

Србије је успела да се избори са најмање две криминалне групе, рекао је он.

Вучић је навео да су припадници кланова имали обележене људе из БИА и других снага.

“Ти људи су јунаци, они су ризиковали своје животе”, рекао је Вучић.

Води се истрага за четири убиства, а неколико људи се води као нестало.

“Имаћемо још много сазнања у наредних 72 сата”, казао је он.

На конференцији за медије приказани су и снимци жртава криминалних група.

Вучић је нагласио да су лица на снимцима сакривена да се не би видео идентитет, али да је полицији познат.

“Хтели смо да покажемо са каквим је психопатама држава имала посла. Рат између Звицера и Бојића је достигао размере да су људи на монструозан начин убијани”, казао је Вучић.

Вучић је казао да ће гледати да такве снимке више не приказују јавности.

“Ти монструми су своје радње снимали у видео материјалу, тиме се хвалили супротној страни, али и својим пријатељима”, рекао је он и поручио: “Немојте да се изненадите кад се реше нека убиства познатих”.

Председник Вучић саопштио је вечерас да је у рејону између Шапца и Лознице заплењен до сада највећи арсенал илегалног наоружања. Указао је да је јуче заплењена 21 цев, међу којима највећи део дугих цеви.

„То су цеви скупе израде, а има и снајперских пушака и веома квалитетних оптичких нишана”, рекао је он.

Вучић је рекао да БИА ради на расветљавању с којом криминалном групом је то повезано.

„То је највећи арсенал који је до сада пронађен. Шабачка полиција ради на томе, а сада ће централне власти да преузму, да се види за које је намере било припремано оружје и ко је све био повезан са њим“ – поручио је Вучић.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин саопштио је да су председник Вучић и чланови његове породице прислушкивани 1.572 пута, илегално и без правног основа и да је то утврђено у кончаној истрази, која је показала да је ово кривично дело потпуно неспорно и све у вези с тим је предато тужилаштву.

Сви контакти су бележени као илегални и као такви били евидентирани без правног основа, полицијског резона, транскрипти разговора били скидани ”на бело” и ношени поједним високим функционерима у МУП-у, рекао је Вулин.

Осим кршења људских права, председника Вучића и чланова његове породице, Андреја, Анђелка и Данила грубо је прекршен систем, казао је министар.

МУП је завршио свој посао, извесни број припадника стављен је на полигараф и сви су пали на питања који се односе на нелегално прислушкивање председинка, рекао је Вулин, додавши да се очекује да тужилаштво формулише квалификацију дела и да се заврши пред правосудним органима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here