Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Председник Србије Александар Вучић честитао је данас Петеру Хандкеу добијање Нобелове награде за књижевност. “Пријатељу, очекујемо Вас ускоро у Србији”, написао је Вучић уз честитку на званичном Инстаграм налогу “Будућностсрбијеав”.

Председник је, како пишу “Новости”, данас телефоном разговарао са Хандкеом, честитао му на изузетном признању и позвао га да дође у Србију.

Вучић је током срдачног разговора са књижевним великаном рекао је да је он Нобелову награду заслужио не само својим писањем и знањем, већ и интелектуалном храброшћу и моралним вредностима које красе изузетне људе, наводи лист.

Познати књижевник казао је да ће са великим задовољством у најскорије време да посети нашу земљу и да се веома радује разговору са српским председником. Како напомињу Новости, куриозитет је да је Хандке током разговора са Вучићем највећи део речи изговарао на српском језику. Петер Хандке Нобелову награду за књижевност добио је због, како је образложено, утицајног рада који са лингвистичком генијалношћу истражује периферију и посебност људског постојања.

Хандке је познат по својој подршци Србији и Србима и ставу да кривицу за рат не треба пребацивати на српску страну. Због ових ставова је постао “отпадник” светске интелектуалне заједнице.

Хандке је у знак протеста против НАТО бомбардовања СР Југославије вратио Бихнерову награду вредну 50.000 евра, а од немачког министра захтевао да му врати све његове књиге.

Петер Хандке је један од најсвестранијих и најплодоноснијих писаца немачког говорног подручја. Написао је стотинак књига које укључују романе, драме, збирке песама, филмске сценарије.

Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here