Mesto za reklamu

03.06.2022.

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је кратковида политика Запада довела до кризе у енергетици.

„Разлог томе је кратковида политика европских држава, пре свега Европске комисије у сфери енергетике. Видимо шта се тамо дешава и лично мислим да су многе политичке снаге и у САД и у Европи почели са спекулацијама користећи истинску бригу становника планете када је реч о клими, променама климе, почели су да промовишу ту зелену агенду укључујући и енергетику“, рекао је Путин.

У интервју за ТВ „Русија 24“, чији је један део емитован вечерас, он је рекао да су САД и Велика Британија, након што је Русија покренула специјалну војну операцију у Украјини, почели да предузимају кораке који су погоршали ситуацију у прехрамбеном сектору и производњи ђубрива.

„Видимо покушаје да се на Русију пребаци одговорност за оно што се дешава на тржишту хране, али то је пребацивање кривице на невиног“, истакао је Путин.

Како је оценио, ситуација по питању ђубрива ће се због санкција погоршавати, а цене хране ће расти.

„Неповољна ситуација на светском тржишту хране почела је да се ствара не јуче, и чак ни после почетка специјалне војне операције руске војске у Украјини и Донбасу. Она је почела да се ствара још од фебруара 2020. године током борбе против вируса корона када је било потребно обнављати светку привреду. Ништа боље у САД нису смислиле економске, финансијске власти него да почну са уливањем велике количине новца као подршку становништву, предузећима и гранама економије“, навео је Путин.

То су радиле и руске власти али пажљивије, при чему су остваривали потребне резултате а да се при томе све те активности нису одразиле на макроекономском плану, између осталог и на драстичан раст инфлације.

„Сасвим се другачије развијала ситуација у Сједињеним Државама“, указао је он.

Садашња криза је последица погрешних поступака између осталог САД а не специјалне операције руске војске и то су, како је рекао Путин, признали пристојни људи у Америци и амерички министар финансија.

Руски председник је напоменуо дада је од фебруара 2020. године до краја 2021. новчана маса у САД порасла на 5,9 трилиона долара.

“То је рад њихове ковнице новца без преседана. Укупни обим новчане масе порастао је за 38, 6 одсто. Очигледно је да су финансијске власти у САД полазиле од тога да је долар светска валута и он се, као и у ранија времена, расути у светској привреди и у Америци ће то проћи неприметно. Али, није испало тако”, рекао је председник Русије Путин.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here