Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Русија гарантује несметан пролаз бродова који превозе украјинско жито и може да обезбеди његов извоз кроз луке које контролише, као што су Берђанск и Маријупољ, изјавио је руски председник Владимир Путин.

Путин је рекао да Русија не омета извоз житарица из Украјине и да се то може учинити преко црноморских лука и суседних земаља.

“Што се тиче украјинског извоза житарица, ми томе не постављамо препреке”, нагласио је Путин, преноси ТАС С.

Он је у у интервјуу за ТВ канал Русија 1, рекао да је то могуће и из луке Одеса под контролом Кијева, када Украјина “очисти воде од мина”.

Кијев може да извози жито и копненим путем, а најлогичнији пут је Белорусија, међутим, западне санкције би морале да буду укинуте за ту земљу, навео је Путин.

Руски председник је подсетио и да су проблеми на глобалном тржишту хране почели у фебруару 2020. године, а да узроци енергетске кризе леже у кратковидој политици Запада.

Говорећи о проблемима са храном на глобалном тржишту, он је међу узроцима навео “кратковиду политику европских народа, а пре свега Европске комисије у енергетској сфери”.

“Европљани су се оглушили о наш снажан захтев да задржимо дугорочне уговоре о снабдевању европским земљама природним гасом и почели да их затварају. Многи су и даље на снази, али су они почели да их укидају. То се негативно одразило и на европско тржиште енергије: цене су почеле да расту”, изјавио је руски председник, наводи ТАС С.

УН су упозориле да се посебно афричке земље, које су увозиле више од половине своје потрошње пшенице из Украјине и Русије, суочавају са кризом “без преседана” изазваном сукобом.

Руска ПВО крцка украјинско оружје као орахе

Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да руски ПВО системи у Украјини разбијају украјинско оружје као орахе.

“Њихови ПВО системи пуцају као ораси, десетине су уништене”, рекао је Путин у интервјуу телевизији Росија 1, пренела је агенција РИА Новости.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here