Mesto za reklamu

21.10.2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је вечерас са амбасадором САД Ентонијем Годфријем ноћне радове на изградњи моста преко Западне Мораве на делу Моравског коридора од Појата до Крушевца, чија ће укупна дужина износити 112 километара у три деонице.

Председник је током обиласка радова разговарао са радницима, којима је захвалио на томе што раде и ноћу под рефлекторима, како би пројекат био реализован у складу са предвиђеном динамиком и додао да је Моравски коридор тренутно највеће и најбоље организовано градилиште у Србији, које ће уједно бити и најшири ауто-пут који ће повезати велики број градова и општина у Србији.

„Хвала нашим америчким и турским пријатељима који су организовали рад у овој секцији, на овој деоници између Појата и Крушевца, на невероватан начин“, рекао је председник и подсетио да је значај овог пројекта пре свега у привлачењу додатних великих инвестиција.

На самом пројекту предвиђена изградња 117 већих грађевинских путних објеката, од чега 86 мостова и подвожњака, 29 надвожњака, као и 11 саобраћајних петљи.

„Овај ауто-пут је срце централне Србије! Највеће градилиште у Србији и најбоље организовано, само у ноћној смени ради 450 људи“, истакао је председник Вучић и додао да је ово пројекат „какав се ради једном у 100 година“.

Амбасадор Годфри је честитао извођачима који ће обезбедити да овај пројекат буде изведен „по највећим стандардима и у најкраћем року“ и додао да ће „значајно и мудро инвестирање у ауто-путеве учинити да Србија постан битан фактор у региону и Европи“.

„Моравски коридор је и важан сигнал страним инвеститорима да Србија жели фер утакмицу и производе врхунског квалитета“, поручио је амбасадор Годфри и додао да су „САД поносне на сарадњу са Србијом“.

Ово је и први дигитални коридор у Србији, на чијој је изградњи ангажовано више од 2.000 радника конзорцијума „Бехтел-Енка“, од чега преко 1.000 странаца. Ка овој саобраћајници гравитира близу пола милиона људи, а нов аутопут Појате-Прељина повезаће Западну са Централном Србијом, пролазећи кроз Ћићевац, Варварин, Крушевац, Трстеник, Врњачку Бању, Краљево и Чачак. Добробит од изградње директно ће осетити становници Ћићевца, Варварина, Крушевца, Трстеника, Крушевца, Врњачке Бање,н Краљева и Чачка.

Обиласку радова присуствовали су и министар грађевинарства Томислав Момировић и директори предузећа Коридори Србије и Путеви Србије, Александар Антић и Зоран Дробњак.

„Српска стварност“ / Фото Председништво/Димитрије Голл /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here