Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Председник Србије Александар Вучић је после отварања обилазнице од петље Орловача до тунела Стражевица, одговарао и на питање новинара, која се односе на на нашу свакодневницу и политички живот. Издвојили смо нека питања и одговоре која ће верујемо занимати ширу јавност, а која је пренео Танјуг.

Повећање пензија и минималца

Председник Александар Вучић рекао је да ће пензионери најкасније са 1. јануаром имати повећање пензија које неће бити мање од 18 одсто. Најављује и велико повећање минималца – 12, 13 можда и 14 одсто, као и двоцифрено повећање плата у јавном сектору. Очекује да просечна плата у марту 2023. буде већ од 710 евра. Истиче да се држава припрема за долазећу зиму, али да је ситуација, глобално, “ужасна”.

Председник Александар Вучић најавио је значајно повећање пензија, у два наврата, које, како је рекао, укупно неће бити мање од 18 одсто.

“Сада смо у најповољнијој позицији, спустили смо ниво пензија на 9,1-9,2 удела у БДП, и велика је вест да ће пензионери имати највеће повећање пензија у не знам колико година и деценија, суштински и реално”, рекао је Вучић.

Рекао је да ће једно повећање пензија можда бити и у октобру, али свакако у новембру и децембру, као и друго од 1. јануара наредне године, напомињући да не говори о једнократним давањима, већ о повећању пензија.

“То укупно неће бити испод 17-18 одсто. То је невероватно и неочекивано у оваквим условима. Пензионери, имаћете најкасније са 1. јануаром, повећање пензије од 18,2 одсто, ако нам ММФ у потпуности одбори”, рекао је Вучић.

Вучић  је додао да сутра крећу разговори са ММФ-ом.

“Ми смо своју рачуницу направили и обезбедили новац, али нећемо да кршимо фиксалну стабилност, ни стабилност земље. Ово је фантастична вест за пензионере. Ове године повећање 9,9 одсто, следеће 11, кумулативн 18 одсто”, рекао је Вучић.

Председник је најавио да се очекује значајан раст минималне зараде, као и да просечна плата у марту наредне године буде виша од 710 евра.

“Хоћемо да на озбиљан начин значајно повећамо минималац, али да то иде на терет државе, а не послодавца. За то нам треба 300 милиона евра, и то ћемо ми да кеширамо, као држава. За послодавце, видећемо како, да ли повећање неопорезивог дела дохотка, плус део доприноса, а покушаћемо да спустимо све порезе и доприносе на зараду, на ниво 60,2 одсто”, рекао је Вучић.

Како је рекао, следи велико повећање минималца, али да се не угрози долазак страних директиних инвестиција.

“Свакако ће бити двоцифрено, очекујемо да разговрамо и са послодавцима, али пошто ће држава преузети терет, то ће бити 12 или 13 одсто, а можда и 14”, рекао је Вучић.

То, истакао је, значи да се очекује да просечна плата у марту 2023. године буде преко 710 евра, на нивоу Србије, а да се не угрози јавни дуг у односу на БДП.

Додао је да ће бити значајног повећања плата у јавном сектору, такође двоцифрено.

“Мислим да су то велике и важне вести. Гледамо како око новца, и зато молим све да плаћају порезе, и да знају да ће држава по том питању бити немилосрдна”, рекао је Вучић.

„Не продајемо ЕПС“

Председник је демантовао наводе појединих медија о продаји ЕПС-а и истакао да нико није ни разматрао такву могућност.

“Нико није разматрао такву могућност, нити нам пада на памет. Тај који би то сада урадио био би много глуп и радио би директно против интереса наше земље”, рекао је Вучић.

Навео је да ниједног секунда није разматрана продаја ЕПС-а, већ да се разматра да се купи нешто од електропривреде других земаља у региону.

“Припремамо се за зиму, али ужасна је ситуација”

Председник је рекао да се држава припрема за долазећу зиму, али да је ситуација, глобално, ужасна и да се држава бори да “закрпи” све рупе.

“Припреме за зиму теку, али како да теку, када је гас са 860 долара за хиљаду кубних метара а данас је скочио на 1.000 долара. О чему причамо? Заврнуто је нешто на ‘Северном току’ и истог секунда 15 одсто скочи цена гаса. О каквој припреми да причамо. Али, ми радимо све што можемо, водимо немогуће борбе”, рекао је Вучић.

Указао је да је, када цена гаса скаче преко 1.000 и 2.000 долара, Србији то прави разлику између 15 и 30 милиона евра дневно, зими када се гас купује на берзи, а недељно то је још 100 милиона евра.

“Разумете ли о ком новцу причамо? Држава крвари са тим, 100 милиона евра за седам дана, то не може да поднесе”, указао је председник.

Поручио је да ће нова влада имати много да ради, и да се већ ради на томе да се припремимо за предстојећи период.

Илуструјући тежину ситуације, на глобалном нивоу, као пример навео је Словенију, из које је јуче, иако та земља има нуклеарку, стигло питање да ли ће моћи да подмире све потребе.

“Тешко је, али се боримо како да затворимо све. Почињемо најкасније почетком јула да утискујемо додатне количине гаса у Мађарској. Данас имамо 205 милиона кубних метара у нашем делу Банатског двора”, рекао је Вучић.

“Србији се не исплати да купује гас из Хрватске”

Председник је рекао да је Србија спремна да разговара о изградњи интерконектора за гас преко Хрватске, али и да треба да се размишља о изградњи нафтовода за спајање са Мађарском.

Вучић је казао да Србија нема ништа против Хрватске и да ће разговарати о куповини гаса из те земље када, како каже, буде имала рачуницу и кад јој се буде исплатило.

“Нас занима, квалитет, цена, количине, сигурност у снабдевању. Ко најбоље услове испуни, добија паре од Србије, а Србија плаћа све више и боље”, рекао је Вучић одговарајући на питање о писању хрватских медија да Србија не показује интересовање за гас са Крка.

Вучић је напоменуо да Србија не показује интерес за нешто зашта јој не одговара цена.

“Кад можете да купите и да добијете исти квалитет за милион или за три милиона, колико бисте га платили? Што да платимо два или три пута скупљи гас, што да показујем интерес за нешто у чему нам не одговара цена” рекао је Вучић.

Навео је да треба градити комплетну инфраструктуру јер постоји стари југословенски, јадрански нафтовод који, како каже, Хрватској највише користи.

“Али, морам да признам да су били коректни и да никада није долазило у питање снабдевање сировом нафтом преко Јанафа за Србију”, рекао је Вучић.

“Санкције лоше таргетиране”

Председник је оценио да су санкције према Русији биле лоше таргетиране и да је неиздрживо стање у еврозони због чега, како каже, Европска централна банка (ЕЦБ) мора да подиже референтне каматне стопе.

Вучић је казао да је, за разлику од ЕЦБ, Америчка централна банка ФЕД на време подигла референтне стопе и да је, како је рекао, због веће стопе раста и тешке ситуације са Украјином, председница ЕЦБ Кристин Лагар вероватно оклевала да то учини.

“Чекала је због већег новца који је морао да се потроши, а и да се не би угрозила стопа раста у еврозони. Зато није журила са повећањем референтне каматне стопе, али сад мора, дотерало цара до дувара”, рекао је Вучић на питање да прокоментарише позив ЕЦБ на хитан састанак због лошег стања у еврозони.

Указао је на стање економија у Европе, наводећи да је, на пример, око 16-17 одсто инфлација у Ческој уз оцену да је то неиздрживо.

“Не негирам значај аката ЕП, али…”

Председник је рекао да не негира значај општих аката које усваја Европски парламент, али да је међусобно признање које се помиње у извештају Спољнополитичког одбора Европског парламента о Србији “њихова жеља”.

Одговарајући на питање новинара како види то што се у том извештају по први пут спомиње међусобно признање у контексту дијалога Београда и Приштине и да ли мисли да ће у контексту украјинске кризе на неки начин тај дијалог бити убрзан, Вучић је рекао: “То је нека чудна политика, ти неки људи тамо не поштују сопствени преговарачки оквир који је донела Европска комисија, а потврдио Европски савет”.

“Међусобно признање је њихова жеља, лепо је да то желе. Ми то не желимо. Свако свој посао – они свој, ми свој. Они су много важни, ми нисмо, али можемо да имамо своје мишљење. Ето, може нам се”, поручио је Вучић.

Навео је да је спреман да прихвати све ударце јер, како је истакао, зна да су и правда и морал и истина на страни Србије.

Ипак, рекао је да не може да негира значај општих аката које усваја Европски парламент јер, како је додао, то није за шалу, нити за неозбиљно разумевање.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here