Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Председник Србије Александар Вучић започео је посету Расинском округу и обишао градилишта Моравског коридора, ауто-пута Појате–Прељина који ће повезати путне коридоре 10 и 11. Нешто касније  је отворио и аеродром „Росуље“ код Крушевца. Поручио је да ће Србија наставити да гради и ради на својим важним пројектима и да ће ауто-пут до Крушевца бити отворен до краја године.

Александар Вучић је обишао радове на изградњи моста преко Западне Мораве који се налази на деоници ауто-пута од Појата до Крушевца и најавио да ће ауто-пут до Крушевца бити завршен најкасније до нове године.

Изградња тог моста, чија је дужина око 500 метара, почела је крајем прошле године и до сада је завршено више од половине планираних радова.

Вучић је рекао да на градилишту Моравског коридора има 3.600 радника и да је за тај пројекат експропријација земљишта потпуно завршена.

Вучић је истакао да је тај ауто-пут веома важан за подизање и Крушевца и Трстеника, где треба урадити индустријску зону и довести три или четири фабрике, које би биле спас за смањење незапослености у том крају.

“За нову годину сви ће имати ауто-пут од Појата до Крушевца”, рекао је Вучић.

Додао да ће то много значити за привлачење инвеститора.

Питао је директора “Коридора Србије” Александра Антића када ће бити завршена деоница од Краљева до Чачка и добио одговор да ће то бити почетком 2024, а да ће онда бити спојени градови Крушевац и Краљево, што се очекује почетком 2025. године.

“После ћемо да видимо да направимо брзу саобраћајницу до Новог Пазара”, додао је Вучић.

Истакао је да је на Моравском коридору урађен најтежи део посла на првој деоници и да је све готово на првом сектору.

Честитам на томе како иду радови, поручио је Вучић извођачима радова и додао да је од 3.600 радника, око 1.700 наших грађана. Додао је да су остали радници из Индије, Турске, Бангладеша и других земаља.

Најавио је и да ће се градити брза саобраћајница од Крагујевца до Мрчајеваца, као и да ће се градити индутријске зоне између Крушевца и Трстеника, и између Краљева и Чачка, за неколико великих фабрика које ће запослити људе у западном Поморављу.

“Ово ће бити најшири ауто-пут и потпуно дигитализован”, истакао је Вучић.

Са председником Вучићем градилишта, поред Антића, обилазе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, в. д. директора “Путева Србије” Зоран Дробњак, амбасадорка Велике Британије у Србији Шан Маклауд, амбасадор САД Кистофер Хил и амбасадор Турске у Србији Хами Аксој.

Обиласку присуствују и представници локалних самоуправа из овог дела Србије, као и представници компаније “Бекстел Енка”, која је извођач радова.

Хил: Моравски коридор од историјског значаја

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил оценио је да је Моравски коридор инфраструктурни пројекат од “историјског значаја”, не само за Расински округ и централну Србију, већ за читав регион.

“Квалитет ових путева, квалитет радова који се изводе и квалитет финансирања овог пројекта говоре о квалитету земље која стоји иза овог пројекта”, рекао је Хил.

Нагласио је да су САД поносне што учествују кроз компанију “Бехтел” у овом пројекту, али и што кроз остале пројекте доприносе развоју Србије.

“Британија ће наставити да пружа подршку Србији”

Амбасадорка Велике Британије у Србији Шан Маклауд рекла је да ће њена земља наставити да пружа подршку Србији у инфраструктурним пројектима и наставити сарадњу у области транспорта и енергетске транзиције.

Више од хиљаду радника из Турске на Моравском коридору

Амбасадор Турске у Србији Хами Аској рекао је да више од хиљаду радника из Турске ради на изградњи Моравског коридора.

“Турска компанија Енк и Бехтел раде велики посао овде и имамо од укупно 3.600 радника, више од 1.000 њих из наше земље који учествују у изградњи овог пута”, навео је Аској.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here