Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Председник Србије Александар Вучић почео је консултације о мандатару нове владе састанком са председником Партије за демократско деловање Шаипом Камберијем, као представником Коалиције Албанаца долине. Ни интерес ни приоритет коалиције није да буде део нове владе, већ интеграција на нивоу локалних и регионалних институција, рекао је Камбери после састанка.

Представник Коалиције Албанаца долине Шаип Камбери изјавио је након разговора са председником Александром Вучићем о мандатару нове владе, да тој листи није приоритет да буде у влади, већ је за њих важно да се ради на имплементацији захтева из плана од седам тачака, који је, каже, влада прихватила 2013. године.

По завршетку састанка, Камбери је новинарима на Андрићевом венцу рекао да пети пут долази на консултације код председника Републике о формирању нове владе, те да су захтеви коалиције, каже, остали стари.

“Наш захтев је и данас уручен председнику да се ради на плану од седам тачака њене реализације, с обзиром да је тај план још 2013. прихваћен од Владе Републике Србије, а кључна тема тог плана јесте економски развој, интеграција Албанаца у државне институције, питање диплома које су непризнате, питање пасивизације агресије, питање употребе увредљивих израза у односу на Албанце, посебно од пежоративног термина Шиптар. Ту су нека кључна питања која значе живот нашим људима”, истакао је Камбери.

Према његовим речима, ни интерес ни приоритет коалиције није да буде део нове владе, већ интеграција на нивоу локалних и регионалних институција.

“Наш захтев је да се са интеграцијом крене одоздо, не са врха владе”, рекао је Камбери и као пример навео државни болницу у Врању где од 700 запослених, тврди, нема ниједног Албанца.

На питање новинара шта је председник Вучић понудио на те захтеве, Камбери је навео да није понудио ништа, већ је саслушао шта имају да кажу.

“Ми смо тражили од председника да се лично заложи за што брже остварење тачака тог плана, видећемо шта ће бити. Оно што желимо да покажемо нашим доласком јесте наша конструктивност и понуда да будемо партнери у решавању проблема са којима се људи суочавају тамо доле. Ово је тренутак да се нешто конкретно уради за људе доле или ће нам сви људи отићи”, напоменуо је Камбери.

Камбери је дошао у зграду Генералног секретаријата председника Републике на Андрићевом венцу неколико минута пре 9 сати, за када је и био заказан први састанак.

Коалиција Албанаца долине имаће један мандат у будућем сазиву парламента.

У току дана планирано је да се председник Србије састане и са представницима мањинских листа које су освојиле мандате у Скупштини Србије – међу којима су листа “Заједно за Војводину – Војвођани” и листа “Муфтијин аманет – Странка правде и помирења – Усаме Зукорлић.

На разговор је данас била позвана и СДА Санџака, али је та странка одлучила да се не одазове позиву.

Вучић ће наставити консултације и у наредна три дана.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here