Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је веома забринут због ситуације око Украјине, која, каже, Србију ставља у ситуацију бројних изазова и политичких притисака, а после одлуке руског председника Владимира Путина да потпише указе о признању Доњецка и Луганска, притисци ће бити већи него икада – указао је вечерас председник Вучић у интервјуу за ТВ Пинк у Монаку, где ће му сутра принц Алберт уручти високи орден. Председник Србије је одговорио и на низ актуелних питања.

Вучић је, на питање о разговору са председником Француске Емануелом Макроном, и питање колико је забринут због актуелне ситуације, као и шта то значи за Србију, нагласио да су политички, безбедносни и економски изазови бројни у оваквој ситуацији.

Он је, за ТВ Пинк, рекао да оно што је претходна три дана доживео потврђују његове речи, да расте притисак на нашу земљу.

„Оно што сам доживео претходна три дана показује шта можемо очекивати да ће тек да следи и да у политичком смислу неће бити нимало једноставно за Србију“, истакао је Вучић.

Он је казао да се овим дешавањима руши комплетна безбедносна и политичка архитектура света.

„Како ће се ко понашати и ко ће шта да чини, нико не може да предвиди. Све што смо знали до јуче данас више не постоји. Оно што је за нас важно јесте да наша опредељеност за мир мора бити чврста, снажна, и наша снага одвраћања потенцијалног агресора мора да буде још снажнија и јача“, објаснио је Вучић.

Подсетио је да је данас одржана седница Савета за националну безбедност, на којем је, као врховни командант, издао налог војсци и полицијским снагама, као и захтев специјалним јединицама, да у сваком тренутку буду припремљени на најбољи могући начин, и да треба наставити са наоружавањем и опремање војске и полиције.

„У политичком смислу морамо да радимо много, морамо да разумемо да мир није нешто што се подразумева, што се види данас. Мораћемо много труда и рада уложити да сачувамо мир, да би обезбедили сигурност за нашу децу, наше родитеље, како би осигурали будућност“, казао је он.

Вучић је нагласио да је ова ситуација најкомпликованија за све наше савременике, за наше родитеље, за нас и за нашу децу.

„Мислим да се овим де факто и суштински мења светски поредак у којем ће силе вратити доминацију на једној страни, односно да ће постојати више супер сила и центара политичке и економске моћи“, указао је он.

Што се тиче економског дела, указао је да је нафта истог тренутка скочила, да су све цене сировина скочиле, да су берзе непосредно погођених земаља пале, и да ће то све изазвати додатну нервозу и проблеме.

Он је рекао и да је са француским председником Макроном имао важан разговор о ситуацији у нашем региону. Такође, је разговарао, како је пренео и са представницима других држава света, те најавио да ће имати и наредних дана разговоре.

„Постоје велики страхови да би све могло да се прошири на друге делове Европе, посебно Балкан“, закључио је он.

Безбедносна ситуација није идеална за Западни Балкан и наша удржаност и опредељеност да земљу развијамо, биће од суштинског значаја за очување мира, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је за ТВ Пинк истакао да ће криза око Украјине и енергетска криза оставити последице по светску економију. Такође, навео је да је председник Русије Владимир Путин у свом обраћању о Украјини вечерас говорио оно што мисли, уз примедбу да су поруке свих западних политичара исте, што, каже, говори о тежини наше позиције.

“Када сам са Путином разговарао у Сочију, рекао сам да никада нисам видео такву одлучност код њега. Мислим да га добро познајем, и мислим да сам један од ретких који је рекао да ће ствари ићи у овом смеру. Слушао сам вечерас Путиново обраћање и то је био Путин каквог познајем. Говорио је оно што мисли, посебно о Лењину”, рекао је Вучић.

Подсетио је да је Путин рекао да је аутор и архитекта совјетске Украјине Лењин, а онда, у нешто оштријем тону, да Украјина спроводи декомунизацију и уништава споменике Лењину, па ће Москва да заврши ту декомунизацију, алудирајући да је Лењин био творац и граница совјетске Украјине, које, онда, бар из моралних принципа не би требало да постоје.

“Али, мали смо ми сувише да улазимо у то…”, указао је председник.

Додао је да су, након тога, стигле исте поруке са Запада, потпуно исти твитови Бореља, Фон дер Лајен, Шарла Мишела.

“Они су желели да покажу унисоност и јединственост у порукама, и то показује тежину нашег положаја. Србија је на ЕУ путу, подржава интегритет Украјине и 85 одсто наше нације, која шта год да се деси, биће на страни Русије. И то су чињенице. Али, као председник Србије, имам обавезу да обезбедим мир и сигурност за грађане”, рекао је Вучић.

У том смислу, навео је да безбедносна ситуација није идеална за Западни Балкан, али да ће наша уздржаност и опредељеност да развијамо земљу, бити од суштинског значаја за очување мира. Додао је да је Војска Србије данас неупоредиво снажнија, од осталих у нашем региону, за разлику од ЈНА, са чиме људи обично пореде српску армију данас.

“Ствари су се промениле и ми морамо да покажемо већу одговорност него други у очувању мира и стабилности”, поручио је председник Србије.

Додао је и да ће у економији цео свет имати проблема, јер долазе санкције око гасовода – расту цене нафте, угља, пшенице , кукуруза, жита…

“Јесам забринут, али желим људе да умирим – имаћемо хране и воде увек довољно за становништво”, поручио је Вучић.

У том смислу, најавио је да ће вечерас имати посебан разговор са министром Синишом Малим о набавци нових количина нафте. Поновио је да је сам направио грешку, што се надао бољем од онога што је, испоставиће се, реално, али и истакао да грађани не треба да брину јер свега има довољно, закључио је председник Вучић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here