Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Председник Белорусије Александар Лукашенко треба да закаже поновљене изборе и дозволи посматрачима да умире демонстранте, сматра украјински председник Владимир Зеленски.

Да је он на Лукашенковом месту, дефинитивно би организовао нове изборе и позвао стране посматраче, рекао је Зеленски у интервјуу за телевизију „Јуроњуз“.

„Замислимо да сам сигуран у себе, уверен да ће људи гласати. Како могу све да смирим? Дефинитивно бих рекао: За месец дана нови избори. И кандидоваћу се за нове изборе. Сви који желе да се кандидују – само напред!“, рекао је Зеленски.

„Ако Лукашенко победи – победио је, а ако неко други победи, онда ће то бити неко други. Али, сви би били мирни, без крви, то било било поштено и ушло у историју“, додао је украјински председник.

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here