Mesto za reklamu

04.01.2021.

Председник Мило Ђукановић успротивио се данас предлогу нове владе и поручио да нема услова за опозив седам амбасадора како је то предложено.

Према Уставу Црне Горе амбасадоре и друге дипломатске представнике поставља и опозива председник државе, а Ђукановић каже да ни највиши државни акт, као ни закон не прописује рокове у којима председник поставља и опозива амбасадоре и шефове других дипломатских представништава.

У председничком саопштењу достављеном Танјугу се наводи да је не мање важно да председник државе поставља и опозива амбасадоре на предлог владе и уз мишљење одбора Скупштине надлежног за међународне односе.

Он сматра да је предлог за опозив седам амбасадора Црне Горе „врло значајно питање, које је неупитно изискивало примену ове одредбе Закона о спољним пословима“.

Позивајући се на досадашњу праксу, Ђукановић указује да је позив амбасадора, осим због окончања мандата, изузетно ретка и подразумевала је достављање образложеног Предлога министра спољних послова Кадровској комисији владе.

Ђукановић истиче да би за овакву одлуку сваки озбиљан државни орган дао образложење.

Посебно, каже, ако се узме у обзир да се предлози владе за опозив седам амбасадора и комплетан материјал који је достављен, у суштини, састоје од једне реченице: „да се амбасадор опозове са дужности изванредног и опуномоћеног амбасадора Црне Горе…“, уз уредно побројана имена.

Председник је због тога препоручио да се у реализацији „неупитних политика нове већине“ користе коректна и у политичкој и демократској пракси уобичајена образложења.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here