Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Председник Јерменије положио је данас, уз војне почасти, венац на Споменик незнаном јунаку на Авали.

Како је саопштило Министарство одбране, церемонији полагања венца присуствовали су министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, саветник председника Републике за безбедност Милорад Вељовић и чланови делегације Републике Јерменије.

Након полагања венца, председник Саркисијан у спомен-књигу је уписао: “На овом историјском месту сећамо се свих оних који су дали животе за своју отаџбину”.

Председник Републике Јерменије претходно је с градоначелником Београда Зораном Радојичићем положио цвеће на јерменске надгробне плоче које се налазе на Калемегдану.

Споменик који је обишао председник Јерменије са супругом сведочи о вишевековном присуству заједнице Јермена у Београду.

Надгробни споменици на Горњем граду Београдске тврђаве само су репрезентативни примерци из фонда Народног музеја а на Калемегдану су од 80-их година 20. века.

Споменици потичу са Јерменског гробља у Београду које је било на потезу од данашњег Зеленог венца до улица Царице Милице и Маршала Бирјузова.

После полагања цвећа, председник Јерменије Армен Саркисијан са супругом и домаћином, градоначелником Зораном Радојичићем, обишао уметнички Павиљон “Цвијета Зузорић”.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here