Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Представници власти и опозиције договорили су се данас, у дијалогу којем посредује ЕУ, да парламентарни избори не буду у марту, изјавила је председница парламента Маја Гојковић. Избори ће бити одложени до последњег датума који закон допушта, саопштено је из Странке модерне Србије чији представници учествују у дијалогу.

Гојковићева је после данашње рунде дијалога саопштила да је договорено да председник Србије одлучи о датуму у оквирима који су му дати Уставом о крајњем датуму одржавања избора.

Према закону, председник државе расписује изборе 90 дана од дана конституисања садашњег сазива парламента, што је било 3. јуна 2016, на основу чега би избори требало да се распишу почетком марта.

Од тада до дана гласања не може протећи мање од 45 ни више од 60 дана, тако да би избори могли да буду одржани најкасније 3. маја.

Одлагање до последњег датума који закон допушта

Странка модерне Србије саопштила је да су у трећој рунди међустраначког дијалога остварени важни помаци и да је данас урађена добра ствар за европску будућност Србије.

Како се наводи, избори ће бити одложени до последњег датума који закон допушта, састав РЕМ-а ће бити значајније промењен избором нових чланова, а изборе ће први пут контролисати и Надзорни одбор Скупштине.

Није, наравно, постигнуто све, јер није ни могло бити, али сви учесници дијалога и европски посредници сматрају да је постигнуто довољно, наводи се у саопштењу.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here