Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Председници Јерменије и Србије, Армен Саркисјан и Александар Вучић, разговарали су у Земуну са породицама пилота страдалих код Јеревана када су 1988. године у ту земљу погођену земљотресом превозили хуманитарну помоћ.

Армен Саркисјан је све породице позвао да буду његови лични гости у Јерменији.

“За нас је тај снажни земљотрес који је однео бројне жртве био трагедија, а додатни шок био је када су погинули пилоти који су нам носили помоћ”, рекао је Саркисјан који је са председником Вучићем у Земунском парку положио венце на споменик српско-јерменског пријатељства, у знак сећања на трагедију која је спојила српски и јерменски народ.

Супруга једног од погинулих пилота рекла је председнику Јерменије да породице немају речи захвалности због исказане бриге, на шта је Саркисјан поручио да јерменски народ памти ту велику жртву српског народа.

“Ми треба да захваљујемо вама и српском народу… Клањамо се вашим жртвама”, рекао је Саркисјан и поручио да жели породице страдалих пилота да види поново и да их очекује чим почне реализација пројекта сестринских градова Београда и Јеревана.

Седмочлана посада авиона Ан-12 погинула је 12. децембра 1988. године приликом пада авиона надомак Јеревана, преносећи хуманитарну помоћ становништву угроженом катастрофалним земљотресом.

Тада су погинули потпуковници Предраг Маринковић и Милан Мичић, мајори Владимир Ерчић и Миленко Симић и заставници прве класе Милисав Петровић, Бориша Мосуровић и Јован Зисов.

Као знак захвалности за пружену помоћ и у знак сећања на страдалу посаду, јерменски народ је 1993. године Београду даровао хачкар – крст у камену, препознатљив знак јерменске културе.

Спомен-крст који је постављен у Земунском парку место је сећања на погинуле припаднике РВиПВО.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here