Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Функционер српске странке у Хрватској ,СДС С, и новоизабрни потпредседник хрватске владе Борис Милошевић пристустоваће обележавању годишњице војно-полицијске акције “Олуја” у Книну, објавио је портал Индекс.

Док се у Хрватској, у Книну, годишњица те акције прославља, за Србију она представља тежак злочин етничког чишћења и такође се обележава комеморацијом жртвама.

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да лично не може да подржи присуство политичких представника српског народа на прослави “Олује” у Книну, али да ће се трудити да их разуме ако такву одлуку донесу.

“Трудићу се да их разумем и наставићемо да радимо са њима и на помирењу са Хрватима и Хрватском, али то може само уз поштовање свих жртава”, поручио је.

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је данас да је са СДСС и представницима српске мањине постигнут договор да ће обележавању “Олује “у Книну 5. августа присустовати потпредседник Владе Борис Милошевић.

“Мислим да је то добро и корисно; корисно пре свега за односе у хрватском друштву, однос према српској мањини у Хрватској, према рецентној прошлости и снажна је порука Хрватске према свим партнерима који гледају како Хрватска функционише данас”, рекао је Пленковић гостујући на РТЛ-у.

На питање новинарке да ли ће у Книну бити и Милорад Пуповац премијер је одговорио да су све време разговарали о томе да у Книну 5. августа буду сви чланови Владе и додао да је оно што је он желео управо то да Борис Милошевић као члан Владе буде у Книну.

Пленковић, преноси Хина, такође је рекао да ће потпредседник Владе и министар хрватских бранитеља Томо Медвед бити на обележавању злочина који је почињен у Груборима након “Олује” и на тај начин “послати снажну поруку Владе о томе да треба поштовати све жртве и достојно обележити та места”.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here