Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је Резолуцију о случају убиства својих држављана браће Битићи 1999. године у Србији. Тај случај како се наводи у Резолуцији “мора да остане фактор даљег развоја односа између САД и Србије”.

У Резолуцији која је Одбору за спољне послове предложена 29. јула прошле године изражава се став Конгреса да “појединци одговорни за убиства америчких држављана у Србији, Ила, Агрона и Мехмета Битићија у јулу 1999. године треба да буду изведени пред лице правде” и да САД треба да “посвете довољно ресурса да у потпуности помогну и надгледају напоре Србије да истражи и кривично гони такве особе”.

У документу који је предложио републикански конгресмен из државе Њујорк Ли Зелдин наводи се да тај случај “мора да остане фактор даљег развоја односа између САД и Србије.

Од Влада Србије и надлежних министарстава и канцеларија, укључујући Тужлаштво за ратне злочине очекује се да “дају приоритет истрази и кривичном гоњењу садашњих или бивших званичника за које се сматра да су директно или посредно одговорни за смрт браће Битићи”.

У Резолуцији се осуђује и “чињеница да нико никада није проглашен кривим за њихово убиство, или било који други злочин у вези са њиховом смрћу и да се нико не суоцава са оптужбама за тако гнусан злочин”.

За Резолуцију су гласала 423 конгресмена, један је био против, док их шест није гласало.

Браћа Битићи су се у борила на страни Ослободилачке војске Косова (ОВК) током рата на КиМ, а ухапшени су по завршетку НАТО бомбардовања 1999. због покушаја да илегално пређу у централни део Србије.

Они су провели 15 дана у затвору у Прокупљу, а након што су пуштени јединица за специјалне операције МУП-а Србије их је наводно одвела у објекат за обуку у Петрово Село, где су, како се сматра, убијени.

Њихова тела откривена су у јулу 2001. у масовној гробници у Петровом Селу, заједно са другим телима косовских Албанаца.

За њихово убиство још није нико оптужен, а двојица полицајаца којима се судило за њихово противправно лишење слободе правоснажно су ослобођени оптужби 2013. године.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here