Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Председник Републике Србије Александар Вучић и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић представили су данас програм “СРБИЈА 2025”, који садржи план инвестиционих пројеката за даљи развој Србије у наредних пет година. Програм вредан приближно 14 милијарди евра представљен је у Палати Србија, у присуству чланова Владе и представника међународних финансијских институција.  

   Председница Владе Ана Брнабић је прецизирала да је поменути програм вредан нешто мање од 14 милијарди евра, а финансираће се из буџета, али и из кредита међународних финансијских институција, са којима ћемо наставити сарадњу.

Према њеним речима, мере су потребне како би се подстакао већи привредни раст и како би грађани у кратком року могли да осете конкретно побољшање квалитета живота.

Србија се налази на корак од добијања инвестиционог рејтинга, додала је премијерка, оценивши да је наша земља данас фундаментално другачија у поређењу са 2014. годином.

Данас смо финансијски и економски стабилна држава, у којој је незапосленост испод 10 одсто и константно опада, док је просечна нето плата нешто виша од 500 евра, а плате и пензије се континуирано повећавају, подвукла је Брнабић.

Такође, како је додала, Србија је данас земља са једном од највећих стопа раста у овом делу Европе, што треба да буде на понос свих грађана, јер смо ово успели заједно да урадимо.

Председница Владе је пренела да је са Светском банком размотрено које су то области које треба да се реформишу како би допринеле бржем расту и већим платама и пензијама.

Истовремено, она је указала на значај регионалног повезивања како би имали веће тржиште, са много мање администрације, оценивши да би пуна имплементација иницијативе „мини Шенген“ могла да утиче на повећање раста на годишњем нивоу између 0,5 и 0,7 одсто.

Брнабић је указала и на значај реформисања институција које се баве подршком извозницима, пре свега Агенције за осигурање извоза.

Премијерка је поручила да мора да се настави реформа образовања, уз подсећање на то да је уведено програмирање, дигиталне учионице, дуално образовање, предузетништво и финансијска писменост.

Она је најавила улагања од 100 милиона евра за науку и образовање, опрему, истраживање, како би Србија постала лидер у научно-технолошкој револуцији.

Такође, у развој вештачке интелигенције биће уложено 90 милиона евра јер желимо да будемо међу водећим земљама у Европи, нагласила је Брнабић и најавила и даље реформе јавних предузећа са циљем подизање њихове ефикасности, конкурентности, јер то може да донесе озбиљан раст.

Србија има и потенцијал у изворима обновљиве енергије, навела је премијерка и указала на то да ако паметно радимо можемо бити светски центар за производњу батерија и електричних возила јер имамо 10 одсто светских резерви литијума.

Истовремено, премијерка је подвукла да ниједан корак у оквиру поменутог плана неће угрозити макроекономску стабилност и јавни дуг, с тим што ће Влада формирати тело које ће пратити реализацију овог плана.

Председник Вучић: Очекујемо даљи раст плата и пензија

„Просечна плата на крају 2025. године биће 900 евра, а просечна пензија 430 до 440 евра, то обећавам грађанима Србије“, рекао је данас председник Александар Вучић, представљајући нови инвестициони план „Србија 2025“.

То ће бити један од резултата новог инвестиционог плана, који ће, како је истакао председник Вучић, за разлику од тешких реформи 2014, погодити пре свега владу, директоре јавних предузећа, ЕПС, Србијагас, а не грађане.

Први циљ плана „Србија 2025“ јесте да се драстично смањи пропорција одласка младих из земље, рекао је Вучић.

Више од пет милијарди евра у путну инфраструктуру

Вучић je најавио да ће у оквиру програма „Србија 2025“ више од пет милијарди евра бити уложено у путну инфраструктуру.

„Планови су да уложимо 5,078 милијарди у путну инфраструктуру у наредном периоду“, рекао је Вучић.

Председник је детаљно представио који ће путеви бити урађени у наредном периоду на нивоу целе Србије.

Додатних 700 милиона евра за помоћ младима

Вучић је истакао да ће у оквиру програма „Србија 2025“ за помоћ младима држава издвојити додатних 700 милиона евра.

За помоћ младим брачним паровима, поред свих редовних давања из буџета, намењено је 500 милиона евра, јер је за државу тренутно најважнија борба за младе људе у Србији.

„Желимо да млади брачни парови лакше стекну кров над главом и одвоје се брже од родитеља и да раније почну да раде и раније да добијају децу“, рекао је Вучић.

Напоменуо је да је у Србији просечна старост 46 година и да губимо читаву једну генерацију у односу на, рецимо, Турску.

„Зато смо спремни да издвојимо мимо буџета 500 милина евра“, навео је председник и додао да ће се тражити за добијање тих субвенција минимално учешће, како би се показала заинтересованост.

Додао је да ће услов бити и да ти парови остану да живе у Србији.

Председник је рекао да ће бити издвојено и 200 милиона евра за повећање финансијских давања за новорођену децу, повећање субвенција за вртиће, затим за биомедицински потпомогнуту оплодњу, рад саветника када је реч о репродуктивном здрављу младих, затим за заштиту и превенцију деце оболеле од аутизма и друго.

Вучић је рекао да је програм „Србија 2025“ вредан укупно 14 милијарди евра, што је отприлике још један додатан буџет Србије, као и да би 2025. године могао да износи и 17 милијарди евра.

„За све ове пројекте ћемо имати цео један буџет на располагању, и то уз конзервативно тумачење привредног раста од 4,5 одсто, а не пет или шест одсто, за шта ћемо се борити“.

Вучић је подсетио да Светска банка предвиђа да би Србија могла да достигне раст и до седам одсто.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here