Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић разговарао је данас са делегацијом Европског парламента, коју су предводили Тања Фајон и Владимир Билчик, о до сада предузетим мерама на унапређењу изборних услова у нашој земљи.

Стефановић јe упознао представнике Европског парламента са предлогом смањења изборног цензуса, о којем тренутно расправљају посланици Народне скупштине, указавши на то да се тиме повећава степен демократичности, али и репрезентативности воље грађана у републичком и локалним парламентима.

Уколико се усвоји овај предлог, изборне листе ће лакше моћи да пређу цензус и добију мандате. Он једино не иде на руку Српској напредној странци, која ће са истим бројем гласова добити мање места у парламенту или локалним скупштинама, објаснио је он.

Стефановић, који је уједно и председник Радне групе за сарадњу са ОЕБС-ом и ОДИХР-ом, подсетио је и на то да су изабрана три нова члана Савета РЕМ-а, као и да ће ускоро бити изабрана још два.

Данас истиче рок за предлагање кандидата за два недостајућа члана. До сада изабрани чланови РЕМ-а су нестраначке личности, које су познате као озбиљни професионалци у својим областима, а то ће бити случај и са избором преосталих, истакао је потпредседник Владе.

Када је реч о мерама које су до сада предузете на унапређењу изборног процеса, он је подсетио и на то да је у Народној скупштини формиран Надзорни одбор који ће пратити поступке политичких странака, кандидата и медија током изборних активности, наводи се у саопштењу Министарства унутрашњих послова.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here