Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

У Пољској је одржана церемонија обележавања 75 година од ослобођења нацистичког концентрационог логора Аушвиц-Биркенау. Обележавању годишњице присуствовали су председници Немачке, Украјине и Израела Франк Валтер Штајнмајер, Володимир Зеленски и Рувен Ривлин и мађарски премијер Виктор Орбан. У име Србије обележавању годишњице логора је присуствовала премијерка Ана Брнабић.

Око 200 преживелих из нацистичког логора смрти Аушвиц-Биркенау окупили су се на обележавању 75. годишњице ослобођења логора. Преживели су допутовали из Израела, Сједињених Америчких Држава, Аустралије, Перуа, Русије, Словеније и других земаља.

Деведесетједногодишњи Давид Маркс који је у Аушвицу изгубио 35 чланова породице рекао је да би волели да следећа генерација зна кроз шта су прошли и да то не би смело да се понови.

Окупљање преживелих из Аушвица: Генерације морају да памте

“Диктатор се не појављује једног дана, већ прави мале кораке. Ако не пазимо, једног дана се пробудите и већ је касно”, изјавио је Маркс.

Аушвиц је 27. јануара 1945. ослободила совјетска војска, наводи АП.

Председник Пољске Анджеј Дуда је рекао да има осећај да се игнорише пољско учешће у епској борби против нациста.

“Пољаци су се борили за слободу целог света и многи пољски грађани су пали у борби за слободу у рату против нациста”, изјавио је Дуда.

 

 

 

Са премијерком Брнабић из Србије је у Пољску допутовала и деведесетосмогодишња Борбала Игумановић, преживела из Аушвица која је била једна од 200 преживелих који су присуствовали дaнашњој церемонији.

Председник Аустрије Александер ван дер Белен, , рекао је да му није лако да посети ово стратиште, али да је то неопходно. Он је уочи обележавања годишњице указао на суодговорност Аустрије за Холокауст и нагласио да осећа “дубоку ужаснутост” због онога што је људима учињено у Аушвицу. Од 1,1 милиона убијених највећи део су били Јевреји, подсетио је Ван дер Белен.

“Аушвиц је синоним и за геноцид над Ромима, хомосексуалцима, хендикепираним људима, политички гоњеним, дезертерима, отпорашима, представницима пољске интелигенције, као и ратних заробљеника из бившег СССР-а, те и безброј људи из целе Европе. Међу жртвама нацистичке убилачке машинерије било је и десетине хиљада људи из Аустрије”, нагласио је Ван дер Белен. Казао је и да осећа срамоту, јер су многи Аустријанци учествовали “у варварским злочинима”.

Преживели из Аушвица, логора смрти у којем су нацисти убили око 1,3 милиона људи, окупљају се како би обележили 75 година од када је Црвена армија ослободила логор.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here