Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Данас је потписан уговор, а од првог јула почиње специјални систем за обавештавање возача у случају несреће или препреке на путу. Овај систем примењиваће се и ван ауто-пута на магистралним путевима као што је то, на пример, Ибарска магистрала. Носиоци овог пројекта су РТС, МУП Србије и ЈП “Путеви Србије”. 

Целокупан пројекат завршен је за само осам месеци, а повод је био један велики ланчани судар на ауто-путу где су возачи без информација у магли направили удес у коме је учествовало на дестине возила, а неколико особа је, нажалост, погинуло.

Систем се састоји од информација које МУП и ЈП “Путеви Србије” прикупљају на терену. Процењује се ризик за одвијање саобраћаја и када се донесе одлука, путем радио-сигнала програма 202 РТС-а прекида се програм и упућује порука свим возачима који имају упаљено дугме на радио-апарату са ознаком ТА.

Прекид се дешава и ако не слушате радио, ако на пример слушате музику са ЦД-а или УСБ-а, само је битно да вам опција ТА остане у функцији.

“У тренутку када добијемо информацију од оперативног центра МУП-а, ми ћемо је објавити, а та информација ће се чути у аутомобилу у коме је активиран ТА. То ништа није ново у свету, али се надамо да ће то смањити број саобраћајних несрећа са смртним последицама”, рекла је Милица Кубуровић, уредник програма 202 Радио Београда.

У МУП-у кажу да је ово велики допринос у безбедности саобраћаја, а да је за њега повод дао један од највећих ланчаних судара на ауто-путу.

“Један трагичан догађај који се десио у новембру прошле године, у зони Јагодине, када је страдало осам људи, пре свега због необавештености возача о густој магли”, навео је директор полиције Србије Владимир Ребић.

Овај систем ће преусмеравати саобраћај са једног на други правац или на регионални пут са ауто-пута да би се избегла гужва, кажу у ЈП “Путеви Србије”.

“Да иду са ауто-пута, другим правцима и да нема застоја, то је број један”, поручује Зоран Дробњак, директор ЈП “Путеви Србије”.

Дугме ТА има већина радио-апарата који су уграђени у аутомобиле после 2006. године. Моле се локалне и регионалне радио-станице у Србији да овај систем као опцију искључе са предајника јер једино тако могу ослободити фреквенцију за информације на територији читаве Србије.

«Српска стварност» / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here