Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Глумица Даринка Дара Чаленић преминула је ноћас у 87. години, након дуге и тешке болести, саопштено је из Кино-Театра.

Дара Чаленић рођена је 18. јула 1934. године у Новом Саду, где је завршила основнушколу, гимназију и Средњу глумачку школу при Српском народном позоришту. Први ангажман добила је 1949. године у Народном позоришту у Краљеву, затим прелази у позоришта у Ужицу и Сомбору, а 1954. постаје чланица Српског народног позоришта у Новом Саду.

У Савремено позориште у Београду прешла је 1960. године, а 1964. у Југословенско драмско позориште. Године 1974. прелази у слободне уметнике. Пензионише се 1988. године.

На сцени је одиграла преко 40 главних улога, међу којима су Пук, Хермија (Сан летње ноћи), Изабела (Хајде да се играмо), Лизи (Блудница достојна поштовања), Алисон (Осврни се у гневу), Петруњела (Дундо Мароје), Анжела (Иза затворених врата), Бобочка (Филип Латиновић), Финеја (Мудра глупача), госпођа Шампињон (Силом муж), Емили Дикинсон (Лепотица Амхерста), Лизистрата (Лизистрата), Коломбина (Маскерата), Изота (Савонарола и његови пријатељи).

На телевизији је учествоивала у многим драмским емисијама, разним серијама, забавном и дечијем програму. На филму је одиграла велики број улога (Кад будем мртав и бео, Госпођа министарка, Рафал у небо, Мачак под шлемом, Сирома сам, ал’ сам бесан, Ветар је стао пред зору, Чувар плаже у зимском периоду, Силом отац, Пут око света, и други).

Добитница је награде за глумачко остварење на Стеријином позорју 1965. (Изота у Савонароли и његовим пријатељима).

Награђена је 2006. златном плакетом и дипломом Стеријиног позорја “за изузетну глумачку личност и помоћ младима”. Године 1975. године добила је награду Авала филма за најбољу дебитантску улогу у филму Поп Ћира и поп Спира.

Од 1970. године живела је у Америци (Њујорк, Бостон/Кембриџ), где је играла у драми И. Бергмана “Персона”, коју је режирао њен супруг, угледни професор филма на Харварду Влада Петрић, кооснивач и Харвардовог филмског архива (Harvard Film Archive).

У Београд се вратила 2014. године, где последње године живота проводи са својим супругом.

Од 2004. године, установљене су две специјалне (новчане) награде на Стеријином позорју, за најбољу глумицу и глумца до 30 година из фонда “Дара Чаленић”.

Потпредседница Владе Републике Србије и министар културе и информисања Маја Гојковић упутила је телеграм саучешћа поводом смрти глумице Даринке Даре Чаленић.

Сахрана ће бити одржана у кругу најуже породице, у Новом Саду.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here