Mesto za reklamu
  1. 09. 2020.

Једна од највећих савремених српских композиторки Исидора Жебељан преминула је у 54. години, саопштила је Српска академија науке и уметности.

Композицију је студирала на Факултету музичке уметности у Београду, у класи академика Властимира Трајковића, а од 2002. је била професорка композиције на истом факултету, и то као прва жена професор композиције у Србији. За дописног члана Српске академије наука и уметности изабрана је 2006, а за редовног 2012. године. Поред тога, била је члан Светске академије уметности и науке.

Како јавља РТС, Жебељан преминула је после дуге болести.

Исидора Жебељан је пажњу интернационалне јавности привукла својом опером Зора Д, која је премијерно изведена у Амстердаму 2003, у режији Дејвида Паунтнија и Николе Раб.

Од тада непрекидно добија поруџбине значајних институција и фестивала: Венецијанско бијенале, Фестивал у Брегенцу, Фондација Берлинске филхармоније, Аццадемиа Мусицале Цхигиана Сиена, Цитy оф Лондон Фестивал, Универзитет у Кенту, Опера Гелзенкирхен, Холандски камерни хор, Едуард ван Беинум Фоундатион итд.

Компоновала је за изузетне музичке ансамбле: Бечки симфоничари, Академију Ст. Мартин ин тхе Фиелдс, Октет Берлинске филхармоније, Бродски квартет, Холандски камерни хор и Лондон Брасс. Њене композиције се редовно изводе по читавом свету, укључујући и фестивале Фестивал РАИ Нуова Мусица, WДР-Мусикфест, Сеттембре мусица Милано-Торино, Сеттимана Мусицале Сенесе, ИСЦМ-фестивалс, Музички бијенале Загреб, КоторАрт, итд.

Њену музику изводили су још и: Симфонијски оркестар из Гетеборга, Симфонијски оркестар РАИ Торино, Јаначек Филхармонија, И Солисти Венети, диригенти Пол Данијел, Клаудио Шимоне, Давид Порселајн, Кристоф Попен итд.

Редовно је наступала као диригент и пијаниста. Дириговала је на концертима у Лондону (са Тхе Ацадемy оф Ст Мартин ин тхе Фиелдс) и у Амстердаму, а као пијаниста је наступала са Бродски квартетом. Ексклузивни издавач њене музике је Рицорди-Универсал из Милана. Ауторске компакт дискове са њеном музиком објавиле су дискографске куће ЦПО из Немачке (2011. и 2015), Обое Цлассицс из Лондона (2013), МАСЦОМ рецордс, итд.

Берлински часопис Дер Фреитаг изабрао је Исидору Жебељан за једну од десет најперспективнијих јавних личности на свету за 2009. годину.

Године 2014, као прва јавна личност са Балкана, добила је награду Парламентарне скупштине медитеранских земаља, за достигнућа у области културе и уметности.

Исидора Жебељан је такође један од најистакнутијих српских савремених композитора музике за позориште и филм.

Компоновала је музику за више од тридесет позоришних представа у свим значајним кућама у Србији, Норвешкој, Хрватској и Црној Гори.

За свој рад на том пољу три пута јој је додељена Стеријина награда. Четири пута је освајала награду Yустат Бијенала позоришног дизајна за најбољу позоришну музику.

Радила је на неколико филмских партитура, укључујући и оркестрацију музике Горана Бреговића за филмове “Дом за вешање”, “Аризона дрим”, “Подземље” (у режији Емира Кустурице), “Краљица Марго” (режија П. Шеро) и “Д серпент кис” (режија П. Русело).

Аутор је музике за филм Милоша Радивојевића “Како су ме украли Немци”, за коју је 2011. године добила награду за најбољу оригиналну музику на Филмском фестивалу у Сопоту, као и награду српског ФИПРЕСЦИ-ја, 2012. године.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here