Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Један од најпознатијих домаћих директора фотографије и редитеља Божидар Бота Николић преминуо је у 80. години –јавио је РТС. Као редитељ је радио на култним остварењима попут „Балканског шпијуна“, „Три карте за Холивуд“, „У име оца и сина“, а занимљиво је да је Николић у свом филму поверио прву главну улогу Бреду Питу у филму Тамна страна Сунца.

Рођен је у Никшићу, 1. јануара 1942. Прво је радио као камерман у РТС током ’60-их година да би крајем ’70-их упловио у филмске воде.

Сарађивао је са редитељима попут Лордана Зафрановића (Пад Италије), Владимира Тадеја (Паклени оток), Ватрослава Мимице (Посљедњи подвиг диверзанта Облака), Миливоја Милошевића (Другарчине), Милана Јелића (Пази шта радиш), Мише Радивојевића (Снови, живот, смрт Филипа Филиповића, Живети као сав нормалан свет, Дечко који обећава), Боре Драшковића (Живот је леп), Драгослава Лазића (Секула и његове жене); познат је и по сниматељском раду на култним филмовима Слободана Шијана (Ко то тамо пева, Маратонци трче почасни круг).

Редитељ је наслова Балкански шпијун, Тамна страна Сунца, Три карте за Холивуд, У име оца и сина, Балканска браћа.

За филм Бештије је 1978. добио на филмском фестивалу у Пули “Златну арену” за камеру и 1985. за филм Живот је леп. Са Душаном Ковачевићем је поделио “Велику Златну арену” за режију филма Балкански шпијун.

Године 2015. у Битољу на светском фестивалу директора фотографије и камермана добио је награду за животно дело “Златна камера 300” за допринос савременој светској филмској уметности.

Био је у једном периоду и члан је Регулаторног тела за електронске медије, и а он је и почасни члан Асоцијације српских сниматеља.

Остаће упамћен и по томе што је Бреду Питу дао једну од његових првих главних улога на филму и то у остварењу Тамна страна Сунца. Филм је снимљен као америчка копродукција са СФРЈ и Канадом, а поред Пита нашли су се Шерил Полак, Гал Бојд, Милена Дравић, Соња Савић…

Николић је својевремено рекао да је, иако се на кастингу за улогу у Тамној страни Сунца појавило 400 глумаца, без дилеме одабрао Пита, који му је касније признао да му је та улога променила живот.

 „Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here