Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Епископ шабачки Лаврентије (Трифуновић) преминуио је данас  у 87. години. Епископ Лаврентије примљен је јуче на Војномедицинску академију у Београду. Био је најстарији епископ и по годинама живота и по епископском стажу дугом 54 године.

Епископ шабачки Лаврентије рођен је у селу Богоштици код Крупња, на Савиндан, 27. јануара 1935. године. Његово световно име било је Живко.Основну школу завршио је у Крупњу, два разреда гимназије у Лозници, Богословију и Богословски факултет у Београду.

Две године био је духовник цркве Ружице у Београду, затим парох на Купресу, две и по године професор Богословије у манастиру Крки и истовремено парох у Ивошевцима, а од 1967. до 1969. године викарни Епископ у Београду.

За Епископа западноевропског и аустралијско-новозеландског постављен је 1969. године. Свети архијерејски сабор изабрао га је 1989. године за Епископа шабачко-ваљевског, а устоличен је у Шапцу 23. јула 1989. године. Отпочео је градити нови Епархијски центар и манастир у Соко – граду.

Епископ Лаврентије говорио је енглески, немачки и руски језик. Као представник и изасланик Српске православне цркве учествовао је на многим међу црквеним састанцима и држао предавања и реферате.

Добио је орден Светог Арсенија Сремца епархије сремске 2016. године и Светог Саве првог степена 2017. године. Одликован је и орденом Светог Владике Николаја епархије ваљевске. Од 20. септембра 2019. је почасни грађанин Крупња.

За администратора Епархије ваљевске постављен је 31. марта 2020. Са 54 године архијерејског стажа најдуже је био у том чину у Српској православној цркви.

Патријарх Порфирије се опростио од владике Лаврентија

Патријарх српски Порфирије опростио се од епископа шабачког Лаврентија, који је данас преминуо, наводећи да је владика поштовао сваку личност, да је гајио нежну љубав према свом народу и спремност на помоћ свакоме, као и да га је красила потпуна и безусловна оданост Цркви, њеном устројству, поретку и њеном јединству.

“Ми се са тугом опраштамо од овог дивног архијереја и молимо Богу за покој његове душе, и у исто време се питамо шта нам то Бог указује када је овај час изабрао да себи позове најстаријег српског архијереја”, нагласио је српски патријарх у поруци на Инстаграму.

Он је навео да су се у личности владике Лаврентија сабрале најлепше особине које су красиле ону плејаду српских архијереја који су у доба блаженог спомена патријарха српског Германа пуног тешких искушења, ””чували и очували Виноград Господњи засађен у српском народу””.

Вучић: Српски род ће остати захвалан за свако добро које је владика Лаврентије учинио

Председник Србије Александар Вучић упутио је саучешће Светом Архијерејском Синоду Српске православне цркве, свештенству и монаштву, верницима Српске православне цркве и епархије шабачке, поводом смрти епископа шабачког Лаврентија.

Председник је поручио да је владика деценијама са великом посвећеношћу вршио бројне тешке и одговорне пастирске и мисионарске дужности, неуморно окупуљајући верни народ у земљи и ван матице.

У Шапцу проглашена тродневна жалост

Поводом смрти епископа шабачког Господина Лаврентија градоначелник Шапца Александар Пајић прогласио је три дана жалости на територији града Шапца.

“За Дан жалости одређују се 24, 25. и 26. јануар 2022. године. Дан жалости обележиће се спуштањем заставе на пола копља на свим јавним установама и предузећима чији је оснивач град Шабац”, стоји у одлуци објављеној на сајту града.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here