Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Био је један од најплодоноснијих композитора на овом простору – направио је музику за више од 60 филмова, за 50 серија, за многе позоришне представе, 600 спотова, 300 сати телевизијске музике, . Преминуо је у 74. години од последица ковида 19. после двонедељне борбе за живот у болници.

   Рођен је 11. маја 1946. године у Београду, где је завршио Музичку академију.

Вишеструко је награђивани композитор како у бившој Југославији, тако и у иностранству.

Компоновао је музику за многе филмове: Специјално васпитање, Мирис пољског цвећа, Национална класа, Земаљски дани теку, Сећаш ли се Доли Бел, Отац на службеном путу, Маратонци трче почасни круг, Балкан експрес, Вариола вера, Тајванска канаста, Шта се згоди кад се љубав роди, Сабирни центар, Танго аргентино, Вирџина, Буре барута, Тито и ја, Урнебесна трагедија, за серију Грлом у јагоде.

Творац је и Симфоније нових идеја, прве и једине симфоније настале у независној Републици Србији (дакле, од 2006. године).

Компоновао је и музику за познату шпицу Дневника и Јутарњег програма РТС-а, и бројне композиције за рекламне садржаје.

Током шездесетих свирао је у југословенским рок бендовима Силуете и Елипсе, победника прве Београдске гитаријаде 1966. године.

Његово музичко стваралаштво Симјановић се протеже од рока, преко класичне музике, до фолка.

Од 1965. до 1999. године је издао 24 музичка албума.

На Факултету драмских уметности у Београду, предавао је од 1993. до 1999. године.

Много пута је награђиван.

За музику из филма Сјај у очима нарађен је главном наградом у Монте Карлу, победивши тада Ениа Морикоена.

Симјановић је добитник награде „Дарко Краљић”, Награде града Београда, награде за животно дело и друге.

Добио је титулу почасног грађанина Валенсије, заједно са чувеним француским шансоњером и глумцем Ивом Монтаном (1983. године).

Балкан експрес и музику из тог филма многи свакодневно певуше.  За њу је награђен Златном ареном на Филмском фестивалу Пули 1983. године.

Тешко је побројати све његове награде и признања, међу којима су и Награда Града Београда, Златна Мимоза, Кристална призма, две Златне арене, Последњу награду, Зоран Симјановић добио је за животно дело, одлуком Савета Међународног фестивала хумора и сатире Златна кацига, који већ 29 година организује Културни центар Крушевца.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here