Mesto za reklamu

02.01.2019.

Познати српски глумац Mарко Николић, преминуо jе у 73. години, обjавила jе касно синоћ на друштвеним мрежама, његова кћерка Mина Николић.

 Мина jе на Феjсбуку окачила заjедничку фотографиjу са оцем, уз коjу jе написала годину његовог рођења и смрти (1946-2019).

Марко Николић је рођен у Краљеву 20. октобра 1946. године. Глуму је дипломирао на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду. Био је члан је Народног позоришта од 1970. године. Играо је у позоришту, филму и на телевизији.  Велику популарност је стекао главном улогом у ТВ серији „Бољи живот“ (1987, 1990), улогом Драгише Попадића, званог Гига Моравацкао и улогом Карађорђа, у неколико ТВ драма и у серији „Вук Караџић“.

Остварио је низ антологијских улога у позоришту, на телевизији и филмовима, од “Девојачког моста”, “Ужичке републике”, “Петријиног венца” , “Дневника увреде 1993.”, “Монтевидео, Бог те видео”, “За краља и отаџбину”…

Добитник је награде “Павле Вуисић” за изузетан допринос уметности глуме на домаћем филму и мноштва других награда.

Играо је и веома запажене улоге у серијама “Докторка на селу”, „Светозар Марковић“, „Шеста брзина“, „Срећни људи”, „Kрај династије Обреновић“, “Горе доле”, „Будва на пјену од мора“,”Сенке над Балканом”, „Kомшије“)… Последње улоге на телевизији остварио је у актуелним серијама „Погрешан човек“  и „Жигосани у рекету“ .

Високо државно одликовање које се додељује за изузетне заслуге и постигнуте резултате у јавним и културним делатностима, Николић је примио 14. фебруара минуле године, на свечаности одржаној поводом Дана државности Републике Србије.

Датум и место сахране, како се наводи на интернет страници Народног позоришта, биће накнадно саопштени.

„Српска ствартност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here