Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Велики писац Александар Петров преминуо је у свом дому у Београду у 84. години, после дуге борбе са тешком болешћу – преносе Новости.

Рођен у Нишу 1938, студије књижевности завршио је у Београду, а докторирао је на поезији Милоша Црњанског, што је први докторски рад на ову тему.

Радио је у Институту за књижевност и уметност (1964-1990), био оснивач и главни уредник часописа “Књижевна историја”, уредник српске секције “Американског Србобрана”, најстаријих српских новина у дијаспори, члан редакције “Књижевних новина”, председник Удружења књижевника Србије (1986-1988), предавач на многобројним универзитетима на свих пет континената, последњи вршилац дужности председника Савеза књижевника Југославије, као и један од оснивача Вукове задужбине.

У време жестоких расправа у Француској 7, дубоко разочаран тадашњим културним (не)приликама, Петров је 1991. дао оставку на место првог човека УКС и отишао у Јапан, где је годину дана предавао на Универзитету Хокаидо. Две године касније прешао је у Питсбург где је на тамошњем универзитету на Катедри за славистику предавао Српску културу и језик и био сарадник “Центра за руске и источноевропске студије”.

Као песник се огласио збирком “Сазданац” (1971), после које су уследиле књиге “Последње Косово”, “Источни длан”, “Камен и звоно”, “Пета страна света”. Песме су му преведене на 29 језика, а збирке објављене у Америци, Енглеској, Шведској, Француској, Шпанији, Русији, Пољској, Кини, Јапану… Објавио је четири романа: “Као злато у ватри” (који је имао три издања), “Турски Беч”, “Лавља пећина и “Мемороман”.

Сахрана Александра Саше Петрова обавиће се у среду, 24. новембра 2021. у 12.00 часова на Новом гробљу у Београду.

Опело почиње у 11.00 часова у Иверској капели руског некропоља.

Саша нам је оставио светлост племенитости, љубав и стваралаштво.

Супрузи Кринки, сестри Олги и сестрићу Алексеју преносимо изразе искреног саучешћа. Поштоваоци његовог дела и сви ми који смо га волели носићемо га у вечном сећању.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here