Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Познати српски, француски и европски сликар Милош Шобајић преминуо је од последица ковида 19. у болници „Драгиша Мишовић“ у Београду. Имао је 76 година.

Рођен је у Београду 1946. По оцу Воју, потиче из српске фамилије из Црне Горе, која је крајем 19. века донела у Црну Гору први биоскоп, прву робну кућу, прво позориште, читаоницу и библиотеку, плех оркестар, прве новине и часописе. Мајка Мира потиче из Лике.

Основну и средњу школу је похађао у Београду, Истанбулу и Никшићу. Матурирао у Првој Београдској гимназији, 1964. године. Завршио је Академију ликовних уметности у Београду 1970, да би се две године касније преселио у Париз.

Од 2005. је био декан а сада ради као професор сликарства на Факултету за уметност и дизајн “Мегатренд”. Такође је ванредни професор у највећој кинеској високој школи за примењену уметност “Луxун Академији” у граду  Схенyанг (Шењан, Кина).

Поред осамдесет самосталних, излагао је на око пет стотина групних изложби у земљи и свету.

Његове слике и скулптуре налазе се у многим музејима, галеријама и приватним колекцијама широм света.  Његова дела се налазе и у Народном музеју и Музеју савремене уметности у Београду.

Руска дума га је наградила 2018. орденом почасног госта, а 2019. додељена му је Златна медаља Републике Србије за изузетне заслуге у области културних делатности, посебно сликарства.

Изложбом слика, скулптура и видео-рада Милоша Шобајића недавно је отворена Галерија Комбанк дворане у Београду. Велики уметник је посетиоцима представио део радова који су настали у протеклих 20 година и који се баве његовом вечном темом: прогоном.

О Шобајићу је направљен низ страних и домаћих филмова и репортажа а библиографски подаци о уметниковом делу упућују на преко седам стотина текстова. Добитник је Вукове награде.

Књигу, под називом: Сликај и ћути, аутобиографског карактера, која говори о утицају глобализма на савремену ликовну уметност, објавио је 2018. године.

Град Београд припрема ове године отварање Музеја „Милош Шобајић“.

Ожењен је Мајом Т. Искјердо.

Поводом смрти Милоша Шобајића телеграме саучешћа су упутили Председник Србије Александар Вучић и министарка културе Маја Гаојковић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here