Mesto za reklamu

15.03.2021.

Легендарни бубњар Драгољуб Ђуричић преминуо је данас у Београду у 68. години од последица вируса ковид 19.

Ђуричић је рођен 10. фебруара 1954. године на Цетињу. Музичку каријеру је започео као гитариста, свирајући у бендовима из Херцег Новог. Касније је прешао на бас гитару и напослетку, као члан групе Круне, на бубњеве. Паралелно је тренирао ватерполо и такмичио се у пливању, освојивши више медаља на јуниорским првенствима.

Почетком седамдесетих је био члан групе Бокељи, са којима је снимио плочу далматинских песама. Године 1975. се преселио у Београд, где је у почетку живео као бескућник. Захваљујући новостеченим познанствима са београдским музичарима, почео је да наступа са певачима забавне музике и убрзо је отишао на турнеју по Совјетском Савезу као члан бенда који је пратио југословенске поп певаче. Године 1976. постао је члан групе Рибели, која је касније променила име у Мама Цо Цо, у којој је свирао са Дадом Топићем. Са Мамом Цо Цо пратио је бројне домаће звезде забавне музике, укључујући и Здравка Чолића.

Крајем 1978. прикључио се YУ Групи, са којом је снимио албум Само напред…!. Године 1981. прешао је у групу Леб и Сол, са којом је до 1985. снимио студијске албуме.

И дуга је листа група са којима је свирао, са ким је све наступао, шта је стварао, а и где је све наступао.

Током 2000. је узео учешће у предизборним кампањама и митинзима против режима Слободана Милошевића.

Са својим саставима је наступао на фестивалима широм света.

Компоновао је музику за већи број позоришних представа, а 2006. је учествовао у представи Како је диван тај призор… Љубивоја Тадића.

Поред музике, бавио се и сликарством и илустровао је неколико књига.

Био је омиљен и као музичар и сликар и изнад свега као човек.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here