1. 08. 2019.

Добитник највећих признања у области уметности, један од најеминентнијих српских сликара, aкадемик Владимир Величковић преминуо је у 85. години, у сплитској болници, након што му је ноћас позлило –  објавила је  Српска академија наука и уметности.

Величковић је рођен 1935. године у Београду. Уметност је заволео још у раном у детињству проведеном у послератној престоници.  Већ са 16 година излаже први пут у павиљону “Цвијета Зузорић”, где је био међу најзапаженијим уметницима. По наговору оца уписује и завршава Архитектонски факултет иако је, како је сам говорио, желео да упише Ликовну академију. Након студија на Архитектонском факултету био је сарадник Мајсторске радионице Крсте Хегедушића у Загребу.  На бијеналу младих у Паризу 1965. осваја главну награду, а већ наредне године сели се у француску престоницу где је живео већи део своје сликарске каријере.

Владимир Величковић је био представник нове, модерне фигурације. Припадник групе “Медиала” која је окупила уметнике, архитекте, филозофе око идеје љубави према уметности. Одликован је највишим француским признањем из области културе и уметности, орденом Витеза реда уметности и књижевности.

За члана Српске академије наука и уметности изабран је 1985. године.

Изабран је 7. децембра 2005. за члана француске Академије лепих уметности и први је Србин члан ове Академије. У априлу 2007. Величковић је одликован француским Орденом витеза легије части. Излагао је широм земаља Европе, Азије и Америке.

Осим уметношћу, Величковић се у раној младости страствено бавио спортом. Тренирао је атлетику у Црвеној звезди и са својим тимом био првак старе Југославије у дисциплини 4 x 100 метара.

Његова приврженост спорту била је видљива и кроз његов уметнички опус. Радио је спортске плакате за Фудбалско првенство света у Шпанији 1982, за Олимпијске игре у Барселони 1992. Такође, био је ангажован и при представљању гренд слема Ролан Гарос, али и у рекламама за скије “росињол”.

Иза себе је оставио супругу Маристелу, Далматинку из Сплита, са којом је у браку био више од пола века. Имају двојицу синова, који се такође баве уметношћу.

Датум и место сахране биће накнадно саопштени.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here