Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

У Југословенском драмском позоришту, премијера. Чеховљев “Ујка Вања”, после 70 година, поново се игра. Овог пута у адаптацији и режији Егона Савина.

Савинов ”Ујка Вања” је без псовки и политике. Проговара о несрећним људима, због неостварених снова и неузвраћених љубави. На сцени, као ујка Вања и доктор Астров, глумци које популарност не квари, већ додатно обавезује: Бранислав Лечић и Ненад Јездић, одани позоришту, психолошки танани и спремни за Чехова.

 

 

 

 

 

 

 

 

“Глумац мора да се покрене, поготову када игра насловну улогу, као ја Ујка Вању, да зароним у комплетну психологију тог човека”, каже глумац Бранислав Лечић.

“За то је потребна и храброст и фина, танана, деликатна храброст. Не храброст ‘сада ћу да скочим у хладну воду, па ћу да пливам’, већ да се лишиш себе, да видиш где су те дубине и зашто је Чехов највећи писац”, истиче глумац Ненад Јездић.

Чеховљеви јунаци заљубљују се у оне који их не желе, заробљени су у простору и времену и загледани у будућност која не долази.

“Ни један процес нисам имао, и ни један текст нисам тумачио било који писац да је у питању, а да сам више емпатије, сирове, ‘сузне’ емоције имао него сада, над овим судбинама, људима”, каже Јездић.

Лечић каже да је то људска судбина коју уметници и те како могу да поделе са публиком.

Уз Леку и Језду, Марију Вицковић, Богдана Диклића, Дубравка Јовановића, Александра Николића заслужено је и нови члан ансамбла ЈДП-а Милица Гојковић.

„Српска стварност“ / ЈДП, РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here