Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Диструбутерска кућа „101 Студио“ закључила је и званично уговор о америчким правима за филм „Дара из Јасеновца“, редитеља Предрага Антонијевића, остварења које је изабрано за српског кандидата за 93. награду Америчке академије филмске науке и уметности „Оскар“, саопштили су продуценти филма. Премијера филма у САД је најављена за 5. Фебруар – преноси РТС.

Главне улоге у овом историјском дугометражном-играном филму поверене су Биљани Чекић у улози Даре, Златану Видовићу, Николини Фригановић, Наташи Нинковић, Ањи Станић.

Смештена у 1940-е, слика прати младу Дару (Биљана Чекић) у Хрватској док се суочава са страхотама ере Холокауста након што је заједно са мајком и браћом и сестрама послана у комплекс концентрационих логора познат као Јасеновац.

Објекат је био једини оперативни логор смрти током Другог светског рата који нису створили или водили Немци, али његови надзорници нису били ништа мање немилосрдни или окрутни.

Под надзором опаких емисара фашистичке усташке владе, логор је коришћен за убијање Срба, Јевреја и Рома – и поновно образовање мале деце која се сматрају вредним рехабилитације.

Док се око ње одвијају неизрецива зверства, млада Дара мора да призове огромну храброст да заштити свог малолетног брата од страшне судбине, да заштити сопствени опстанак и зацрта несигурни пут ка слободи.

Иначе, пројекат је у „101 Студио” стигао под „управљачком палицом” члана Извршног одбора Студија 101- Рона Бурклеа, који је поручио да је годинама изузетно поштовао рад редитеља Предрага Антонијевића и додао своја запажања о филму.

„Дирнула ме је непозната прича испричана о Дари из Јасеновца. Верујем да ће публика ценити умешност која је кроз очи малог детета испричала ову убедљиву причу”, рекао је извршни директор „101 Студија” Давид Гласер.

Он истиче да је „Дара из Јасеновца” први играни филм који разоткрива злочине како каже „ноторно бруталног концентрационог логора Јасеновац”.

„На нама је одговорност да испричамо ову невероватну причу, а Студио 101 осећа се привилегованим да америчку публику упозна са филмом” напомиње Гласер.

Филм су продуцирали Прадраг Антонијевић и Макса Ћатовић, а сценарио потписује Наташа Дракулић.

Подсетимо, филм је подржала Влада Републике Србије, као и Филмски центар Србије, а дистрибутер филма је MCF MegaCom Film.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here