07. 10. 2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је да је сада када имамо вакцине неразумно примењивати антиепидемијске мере које су важиле онда када их нисмо имали, нагласивши да је погрешно тумачење да нове мере нису донете због економије.

Брнабић је у изјави за агенцију Танјуг, објашњавајући због чега Кризни штаб није увео строже мере, иако је струка то тражила, истакла да је то искључиво због тога што Србија сада има вакцине, а вакцинација је једини одговор на епидемију.

Не радимо ово због економије, већ пре свега зато што имамо вакцине, поручила је премијерка и додала да су сви на седници Кризног штаба закључили да би такве мере довеле до пада броја заражених, али да би, после њиховог попуштања, опет дошло до повећања тог броја, јер се људи не вакцинишу, и да је то продужавање агоније.

Председница Владе је истакла да је сада забринута и за ментално здравље нације, јер више не можемо да издржимо ову ситуацију, и додала да је и економија свакако важна, с обзиром на то да борба против коронавируса много кошта.

Према њеним речима, сваки дан се издваја велики новац за тестове, којих је дневно и више од 26.000, као и за опрему за здравствене раднике, лекове и подршку привреди и грађанима.

Брнабић је нагласила да је важно да се прича о имунизацији, наводећи да је Град Београд покренуо нову кампању за вакцинацију младих и отворио нови пункт, као и да ће данас поново кренути кампања на свим телевизијама са националном фреквенцијом.

Фокусирамо се на вакцинацију, јер је то једини одговор, како бисмо ставили тачку на епидемију, а не да идемо из таласа у талас, да затварамо, па отварамо, док на крају крајева не постигнемо колективни имунитет, рекла је она.

Према њеним речима, колективни имунитет ћемо постићи или вакцинацијом или тиме да се сви заразе, али да је свакако вакцинација бољи избор.

Премијерка је указала на то да Србија има довољно вакцина, и то од четири различита произвођача, док ускоро стижу и од петог, при чему је поново упутила апел грађанима да се вакцинишу.

Брнабић је навела податак да је у Србији 2.907.688 вакцинисаних, што је 54 одсто пунолетне популације, док је ревакцинисаних 2.793.425, што је 52 одсто, а трећу дозу је примило 655.370 грађана, што је 12 одсто пунолетне популације.

Људи су све заинтересованији да приме вакцине. То је зато што причамо о вакцинама и грађани знају да је то једини начин да се вратимо нормалном животу, истакла је председница Владе и додала да верује у одговорност и солидарност наших људи.

Она је пренела да је вакцинација у Србији много боља него у региону, али и у неким земљама Европске уније, пошто у Румунији има свега 34,5 одсто вакцинисаних првом дозом, а у Бугарској 24,3 процента.

Премијерка је, одговарајући на питање зашто нису уведене ковид пропуснице, нагласила да је што се техничке спремности тиче све спремно и да се могу увести у року од сат времена, али да их је немогуће контролисати.

Према њеним речима, за озбиљну контролу ковид пропусница потребно је да се укључе и угоститељи, пошто немамо комуналног полицајца или инспектора за сваког становника.

Не верујем у ту контролу. Мислим да се у 50 одсто случајева неће контролисати како треба. И у Њујорку сам видела да се пропуснице купују за 100 долара. Шта ће се десити ако уведемо ковид пропуснице – тиме ћемо тему поново пребацити на пропуснице, уместо на вакцинацију, истакла је Брнабић.

Према њеној оцени, потребна је стална прича о вакцинацији, личној одговорности и солидарности.

Председница Владе је нагласила да у демократијама, а тежимо да живимо у таквој, држава није интервенционистичка и не улази у станове, већ је неопходна лична одговорност и грађанска солидарност.

Верујем да ће оваквих пандемија бити и у будућности, и да ћемо дијалогом који имамо сада постати као друштво бољи и јачи, рекла је Брнабић и додала да се смањује број хоспитализованих ковид пацијената.

Апсолутно сам сигурна да ћемо победити и то овај пут на тежи начин, који ће осигурати да имамо одрживо стање, подвукла је премијерка.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here