Mesto za reklamu
  1. 05. 2022.

Скоро све велике државе ЕУ су против тога да се Украјини да статус кандидата за чланство у ЕУ, а против су и друге државе које чекају на тај статус, изјавио је италијански премијер Марио Драги.

„Подржавам приступање Украјине Унији од самог почетка. Статуса кандидата изазива противљење скоро свих великих европских земаља, ако не и свих изузев Италије“, рекао је он на конференцији за новинаре у Бриселу по завршетку дводневног самита ЕУ.

Према његовим речима, последњих месеци како би се засладила „ горку пилулу“ појавиле су се концепције према којима би се статус кандидата заменио припадношћу „заједничкој европској породици, групи држава које чекају чланство“.

Драги сматра да су све те концепције неприхватљиве за Украјинце.

„Али, на њих с подозрењем гледају друге земље које годинама чекају у реду за чланство. Могућ је статус кандидата, можемо да га одобримо, али то је сада мало вероватно због противљења других држава“, рекао је он.

У међувремену, француски министар спољних послова Катрин Колона рекла је да ће ЕК дати закључак о статусу кандидата за Украјину 15. јуна а да ће то питање бити тема састанка Европског савета 23-24. јуна.

Представник украјинског Министарства спољних послова рекао је да Кијев рачуна да добије статус кандидата већ у јуну.

Француски министар за европска питања Клеман Бон рекао је, међутим, да би процес приступања Украјине ЕУ могао да траје 15-20 година.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here