Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Међународна награда за књижевност „Александар Тишма“ ове године додељена је и уручена  лауреату Давиду Албахарију у Матици српској у Новом Саду.

Жири, у чијем су саставу престижни европски писци и критичари: председница Илма Ракуза, Ласло Мартон, Петер Хандке, Владислава Гордић Петковић и Матијас Енар изабрали су роман Давида Албахарија „Данас је среда“ који је објављен на немачком језику у преводу Мирјане и Клауса Витмана под називом „Heute ist Mittwoch“ у издању издавачке куће Schoeffling, 2020.

Давид Албахари (Пећ, 15. март 1948) српски је писац и академик.  Завршио је Филолошки факултет Универзитета у Београду. Албахари углавном пише романе и кратке приче које су често аутобиографске. Такође је и преводилац са енглеског језика.

Прву збирку кратких прича „Породично време“ је објавио 1973. године. Постао је популаран у књижевним круговима четвртом књигом „Опис смрти“, за коју је добио награду „Иво Андрић“. Носилац је многих књижевних награда и признања. Између осталог носилац је и НИН-ове награде, Награде „Душан Васиљев“ „Златни сунцокрет“…

Албахаријева остварења превођена су на француски, немачки, енглески, хебрејски, пољски, италијански, македонски, словеначки, албански, словачки, мађарски… Свака нова књига Давида Албахарија представља за нашу књижевност прави догађај јер носи у себи ексклузивност повезивања домаће литературе са светском књижевном баштином.

Године 1994. преселио се с породицом у Канаду, у  Калгари, где и даље живи. И даље пише и објављује на српском језику.

Члан је ван радног састава Српске академије наука и уметности при Одељењу језика и књижевности од 2. новембра 2006. године..

*****

Фондација „Александар Тишма“ основана је у августу 2016. године. Мисија Фондације је афирмација, популаризација и проучавање дела и личности књижевника и академика Александра Тишме.

Награда се додељује сваке друге године најбољем светском писцу за укупно или појединачно књижевно дело написано и објављено на било ком светском језику, а преведено и објављено на једном од европских језика – немачком, енглеском или француском.

Претходна награда је додељена 2019. године, а добитник је био мађарски писац Ласло Дарваши.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here