Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Виши суд у Смедереву изрекао је након више од десет година суђења првостепене пресуде за 27 оптужених за продају диплома и испита на Правном факултету у Крагујевцу.

Судско веће Вишег суда у Смедереву је 16 оптужених, од којих је 12 професора, осудило на укупно 61 годину затвора, јавља дописник РТС-а.

Четворо оптужених је ослобођено кривице, а о осталима ће се одлучивати у посебном поступку.

На највишу казну затвора, од осам година затвора, осуђен је Свето Пурић. Драгана Петровић осуђена је на седам година, Емилија Станковић на пет, Саша Јовановић шест година, Божан Влашковић на четири, Драган Мрдаловић на шест година.

Иван Чукаловић добио је две године затвора, Зоран Симић пет, Милена Петровић три, као и Срђан Ђорђевић и Ненад Ђурђевић.

Оливера Којић осуђена је на две године, Андрија Томовић на три, Радоје Бркић на две, као и Миодраг Мицовић, а Јасмина Нектаријевић осуђена је на шест месеци кућног затвора.

Више јавно тужилаштво у Смедереву тражило је око 120 година затвора за 27 оптужених.

Првобитном оптужницом из 2007. године обухваћено је 89 особа за 122 кривична дела.

Међутим, због дужине поступка многи предмети су застарели.

Професори, студенти и особље крагујевачког, нишког и београдског Правног факултета оптужени су за злоупотребу службеног положаја и фалсификовање пошто се појавио снимак признања једне студенткиње о давању и примању мита.

Према оптужници, положени испит коштао је од 500 до 1.000 евра, а диплома од 12.000 до 16.000 евра.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here